Den virtuella verkligheten gör comeback

20 min

En ny typ av glasögon öppnar dörren till virtuella världar. Tekniken har potential att användas inom allt från spel till räddningsarbete och vi tittar närmare på hur det fungerar och känns.

De första modellerna av den nya typen av VR-glasögon kom för tre år sedan. Lika länge har Arne Linde, som är forskningsingenjör i data och informationsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola, haft olika projekt där studenter fått utveckla program för glasögonen.

Just nu håller studenterna Mattias Patricks och André Wallström på med ett projekt där de ska koppla ihop glasögonen med en självflygande liten drönare, något som i framtiden kanske skulle kunna användas för att få bättre överblick vid exempelvis olycksplatser.

Annika Gustafsson är verksamhetschef på Boost Hbg i Helsingborg och sysslar med utveckling av film och rörlig bild. Hon tror att den nya tekniken kan komma att påverka vår kultur lika mycket som filmen har gjort sedan den kom för 120 år sedan. I programmet hörs också ljud från upplevelsen The Chair, som är skapad av SightLine.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".