Christoffer letar mörk materia

19 min

Nu kör den stora partikelacceleratorn LHC i Cern för full maskin igen efter att ha uppgraderats. I sommar ska en svensk teori testas som kan förklara ett av universums stora mysterier: Mörk materia.

Vi har en teoretisk modell för att beskriva naturens mest fundamentala beståndsdelar, den så kallade standardmodellen. Men standardmodellen kan inte förklara till exempel mörk materia, som vi vet finns i universum.

– Inom modern forskning idag så står vi inför väldigt stora frågor, men också inför väldigt stora paradoxer, säger Christoffer Petersson som är doktor i teoretisk partikelfysik vid Chalmers i Göteborg.

Teoretiker som Christoffer Petersson försöker därför ta fram mer omfattande modeller, som sedan kan testas i LHC, large hadron collider. En av dem som utför de här experimenten är partikelfysikern Elin Bergeås Kuutmann, biträdande universitetslektor i högenergifysik vid Uppsala universitet.

Hon säger att den enorma partikelacceleratorn LHC nu kan nå nästan dubbelt så höga energier som tidigare, vilket ökar chanserna att hitta något som stödjer någon av de nya modellerna. Hon är entusiastisk inför de nya möjligheterna.

– Upptäckten av något som tydligt är ett avsteg från standardmodellen skulle vara helt fantastiskt, säger Elin Bergeås Kuutmann.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".