Fråga datordoktorn

20 min

Smarta datorprogram hjälper läkare att ställa diagnoser och hålla koll på vilka mediciner patienter borde ta. Hur långt borta är vi från att ha läkardatorer som de i science fictionserien Star Trek?

I programmet hör vi om superdatorn Watson, som hjälper läkare att ställa diagnoser.

Fredrik Tunvall vid IBM visar superdatorn på Watsoncentret i New York. Och cancerläkaren Tuffia Haddad på Mayokliniken i USA har redan sett prov på att Watson snabbt kan hitta deltagare till kliniska studier.

Herbert Chase, professor i bioinformatik vid Columbia University, tror det är långt kvar innan datorer ersätter mänskliga läkare, men Stefan Olsson som är ansvarig för e-hälsa i Norden på IBM tror i alla fall att Watson snart finns på vårdcentralen som hjälpreda.

Det blir också en inblick i den svenska utvecklingen av datorassistenter i vården, program som håller koll på journaler och påminner läkare om prover som bör tas och om mediciner som bör rekommenderas. Mikael Hoffman som är överläkare och chef för stiftelsen NEPI berättar om dem.

Professor Lars L Gustafsson hoppas att datorer inte bara ska hjälpa ställa diagnoser och varna för riskfaktorer, utan också göra kommunikationen mellan vårdgivare och patienter bättre.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista