Mahler i moll på midsommarafton

Här finns inget ljud

En pigg version av Beethovens femte pianokonsert, "Kejsarkonserten", med amerikanske pianisten Nicholas Angelich och en tung symfoni av Gustav Mahler inleder midsommaraftonenen.

Beethoven började komponera pianokonserten 1809 i Wien, då staden belägrades av Napoleons trupper. I sin vrede över belägringen skrev Beethoven detta grandiosa verk som en hyllning till den österrikiske kejsaren.

Sommaren 1903 är Gustav Mahler av allt att döma mycket lycklig. Han är en berömd, framgångsrik dirigent och har nyss gift sig med Alma Schindler. Parets andra dotter är på väg. Mitt under denna till synes idylliska tid påbörjar han ett av sina mörkaste verk - den oförsonliga Symfoni nr 6 a-moll, ibland kallad "den tragiska". Mahlers symfoniska skapande grundar sig på klassisk form. Hans verk spänner över ett brett känsloregister och omfamnar de stora livsfrågorna. Sjätte symfonin, som framfördes för första gången i Essen den 27 maj 1906, är till formen en av de mest konventionella. Första satsen har, likt många av Mahlers förstasatser, en tydlig marschkaraktär. En bit in i satsen hörs den flyktigt lekfulla melodi som brukar kallas Almatemat - det var enligt Alma själv hans försök att porträttera henne i musik.

Andantet utgör en vilopaus ifrån verkets i övrigt brutala intensitet; i scherzot återvänder första satsens kärva marschrytmer. Den ofantliga finalsatsen präglas av ödesmättad dramatik och slits mellan otaliga tempon och stämningar. Satsen perforerades från början av tre ekande hammarslag, men i en revidering strök Mahler det sista av dessa tre. Han ändrade sig också rörande ordningen på verkets mellansatser - ursprungligen publicerades symfonin med scherzot som andra sats och andantet som tredje, men Mahler kom senare att framföra verket med andantet först, följt av scherzot. Idag varierar både satsordning och antal hammarslag mellan olika framföranden. Satsen mynnar i totalt mörker - sexan är den enda av Mahlers symfonier som slutar i moll.

Sist i kvällens program sjunger Eric Ericsons Kammarkör ledda av Gunnar Eriksson svenska sommarsånger av Elisabeth Hermodsson, Lars Gullin och Evert Taube. Sommarens dofter, dilemman och diktning kommer nära i den här inspelningen från 1977.

Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester.
Solist: Nicholas Angelich, piano.
Dirigent: Daniel Harding.
a) Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr 5 Ess-dur.
b) Robert Schumann: Ur "Kinderszenen".
c) Gustav Mahler: Symfoni nr 6 a-moll.
Konsert 27/4 2010, Salle Pleyel, Paris.

Eric Ericsons kammarkör sjunger sommarvisor av Elisabeth Hermodsson, Evert Taube och Lars Gullin.
Dirigent: Gunnar Eriksson.
a) Elisabeth Hermodsson: Vakna först
b) Elisabeth Hermodsson: Forsterländskt tal
c) Elisabeth Hermodsson: Sommargästens visa
d) Lars Gullin: Jag såg
e) Evert Taube: Nocturne
f) Lars Gullin: Dyningar
g) Elisabeth Hermodsson: Bara för sommarens skull
Inspelat 1977. 

Programledare: Britta Svanholm Maniette

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.03
  Nicholas Angelich (Piano), Sveriges Radios Symfoniorkester, Daniel Harding (Dirigent) - Pianokonsert Nr 5 Ess-Dur
  Kompositör: Ludwig Van Beethoven
 • 19.56
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Daniel Harding (Dirigent) - Symfoni Nr 6 A-Moll
  Kompositör: Gustav Mahler
 • 21.54
  Eric Ericsons Kammarkör (Kör), Gunnar Eriksson (Dirigent) - Bara För Sommarens Skull
  Kompositör: Elisabeth Hermodsson
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista