Fem myror är fler än fyra elefanter

44 min

Magnus, Brasse och Eva skapade svensk TV historia med Fem myror är fler än fyra elefanter. Nu är alla tre borta efter att också Magnus Härenstam gått bort. Hör berättelsen om barn TVs storhetstid.

I november 1973 sändes det första programmet av Fem myror är fler än fyra elefanter med Magnus, Brasse och Eva. En serie som blev långlivad och uppskattad och senare även julkalender. 80 procent av de svenska barnen och många av deras föräldrar satt klistrade framför TV:n och köpte helt det nya konceptet som kombinerade pedagogik med underhållning. Förebilden var amerikanska Sesame Street.

Ambitionen var att lära ut grunderna om begrepps och mängdlära och bokstäver till barn i förskoleåldern. Kritikerna fanns där, men det var fler som jublade och Fem myror är fler än fyra elefanter lever vidare och ses hela tiden av nya generationer barn.
Cecilia Blomberg som på 70-talet var ett av de många barn som tittade på programmet har träffat de som skapade Fem myror är fler än fyra elefanter. Såväl de som stod bakom som framför kameran.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista