Kritik mot mediers mordbevakning och buffelbondes kamp för upprättelse

32 min

Det har gått två veckor sedan polisen hittade 17-åriga Lisa Holm död. Den fruktansvärda händelsen har engagerat enormt och mediebevakningen har varit massiv. Men hur har medierna skött sig? I sociala medier har journalisthat och raseri mot påstådda etiska övertramp haglat och vi har tittat närmre på kritiken mot arbetsmetoderna. Samtidigt har spekulationer om en enskild person rasat ohämmat i just de sociala medierna, berättar vår krönikör Jack Werner. En buffelbone och mozzarellatillverkare hängdes ut som fuskare och har i veckor kämpat för sin upprättelse. Hur tillmötesgående bör medier vara när det gäller att rätta fel och be om ursäkt?

Djup åsiktsklyfta om mediers arbetsmetoder i mordfall
Det har gått två veckor sedan polisen hittade 17-åriga Lisa Holm död. Två bröder sitter häktade misstänkta för mord. Den fruktansvärda händelsen har berört och engagerat enormt och mediebevakningen har varit massiv.
Nu när journalisterna packat ihop och lämnat Blomberg har en intensiv debatt tagit fart om ifall journalisterna med sina arbetsmetoder begått etiska övertramp. Kriminaljournalistiken är ju ett område som av naturliga skäl är omgärdat av särskilt många etiska överväganden. Och debatten om Lisa Holm-fallet har blottat en djup klyfta mellan medier och många andra i synen på hur journalister jobbar. Reporter: Karin Hållsten

Jack Werner om etik på nätet: ” En lucka i allmänbildningen”
Samtidigt som tonläget varit mycket högt om etiken i journalisternas arbetsmetoder finns också en annan viktig diskussion att ta, tycker vår sociala medier-krönikör Jack Werner. Nämligen den om hur betydligt mycket värre det varit på nätet, där spekulationerna om skyldiga gärningsmän rasat ohämmat.

En buffelbondes kamp för upprättelse
Sällan blir granskande journalistik så konkret som i genren konsumentjournalistik. Här synas varor och tjänster i sömmarna ner på molekylnivå. Det som inte håller måttet sågas skoningslöst. Här kastas varor i papperskorgar och oseriösa byggare överrumplas av TV-team. I bästa fall kan den här journalistiken leda till att fuskare avslöjas och att oärliga aktörer blir färre. Men i värsta fall, om det blir fel, kan en publicering få katastrofala följder och leda till att en enskild företagares livsverk raseras.
För ett par veckor sedan anklagade den ansedda konsumenttidningen Råd & Rön en mozzarellatillverkare för att fuska med ingredienserna i sin ost. En anklagelse som i värsta fall skulle kunna fälla hela verksamheten.
Tidningen har nu backat och bett om ursäkt. Men konflikten kvarstår om i fall ursäkten och tidningens åtgärder för att ge upprättelse åt bonden varit tillräckliga. Reporter: Therese Rosenvinge

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista