Katastrofhjälp via SMS

55 min

Svältkatastrofen på Afrikas horn är den värsta på 60 år. 13 miljoner människor är drabbade, 6 miljoner av dem är barn. Samtidigt har det blivit enklare än någonsin att skänka pengar till välgörenhet. Vi kan ringa, sms:a eller panta vårt bidrag till mat och mediciner. Hur har det påverkat vår vilja att ge?

Från Marie Antoinette till Paris Hilton

Redan på 1700-talet kunde man tala om en överdådig inredningshysteri. Det franska hovet förnyade sitt möblemang åtminstone en gång om året och var estetisk förebild för hela Europas överklass. Idag är makten över konsumtionen inte lika koncentrerad, även om en enda kändis fortfarande kan få människor att köpa en väska för 70 000. Karin Falk om sin nya bok ”Det svenska modeundret”.

Ojämställt Happy Meal

Barn som äter på Mc Donald´s får just nu med en smurf som leksak i sitt Happy Meal. De får antingen välja någon av de 9 killsmurfarna, som professorsmurfen eller byggarsmurfen – eller den söta tjejsmurfen ”Smurfan”.

Tillfället gör prishöjaren?

Tycker du att det har blivit lite dyrare att handla på sista tiden? I så fall är du inte ensam. Plånboken har fått flera mejl från lyssnare som berättar om butiker som passade på att höja priserna i samband med att 50-öringen togs bort. Påverkas ekonomin och prisbilden av att ett mynt försvinner?  

Expertsvar

- Jag är lantbrukare och har sålt havre för flera tusen kronor, men köparen kommer aldrig och hämtar den. Hur ska jag bli av med den? Kan jag sälja den igen? De och andra lyssnarfrågor besvaras av vår konsumentexpert Carina Lundgren.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".