Kan ord leda till massmord?

45 min

I Nya Vågens höstpremiär pratar vi om språkets makt, modeord och om politiskt laddade begrepp. I studion: retorikexperten Elaine Bergqvist, poeten och chefredaktören Göran Greider och författaren Lena Andersson.

Efter terrordåden i Norge har politiker och skribenter uppmanat till försiktighet med orden. Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen säger i en intervju att hon ångrar enskilda uttryck och ord hon använt men att hon inte tycker att partiet ska skämmas för sin politik. Och många har kritiserat den hårda ton och det hatiska språk som frodas i mediernas kommentarsfält - den eldar på extremister som Anders Behring Breivik menar man. Samtidigt pågår den eviga debatten om att en "politisk korrekt" elit lägger locket på och inte vågar prata om obekväma "sanningar".

Men kan ord och uttryck förändra världen? Kan vi utplåna det oönskade genom att sluta benämna det eller döljer nya ord bara samma gamla verklighet och kanske får den att frodas än mer?
   I Nya Vågens höstpremiär pratar vi om språkets makt, modeord och om politiskt laddade begrepp. I studion retorikexperten Elaine Bergqvist, poeten och chefredaktören Göran Greider och författaren Lena Andersson.

Panelen gästas av författaren Hassan Loo Sattarvandi, aktuell med boken Belägring.

Programledare: Jenny Aschenbrenner.
Producent: Sofia Olsson.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".