Konsten att undervisa

20 min

I veckans P4 Kultur möter Amanda Ooms Mikael Wiehe - i ett samtal om den obändiga lusten att undervisa, men också att ständigt bli beskylld för att vara för pekpinnig. Inte så konstigt, tycker han själv. Mikael Wiehe är faktiskt är utbildad lärare och under tidigt 70-tal arbetade han med att undervisa invandrare i svenska.

Mikael Wiehe berättar också om bakgrunden till "Fred" - en sång som senare tolkades av Imperiet och blev en hit. I höst är Mikael Wiehe aktuell i underhållningsprogrammet "Så mycket bättre" på tv och frågan är vilka av låtarna i Wiehes låtskatt som kommer bli nya hits?

Mikael Wiehe fick sin första gitarr när han var tio – året var 1956. Två år senare spelade han i ett band – Elvislåtar som Love Me Tender och Teddy Bear. 1962 hittar han en altsaxofon på morbror Göstas vind och börjar öva – och blir året därpå medlem i Cooling's Traditional Jazzmen med lite hjälp från vännen Göran Skytte. Bandet turnerar på jazzfestivaler men Mikael Wiehe bildar snart ett eget band, tar studenten gör lumpen och reser till Spanien för att titta på tjurfäktningar.

Efter studier i sociologi i Lund i början på 70-talet vaknar det politiska intresset och snart bildas Hoola Bandoola Band med bl.a Björn Afzelius. De medverkar i ett radioprogram och får skiverbjudande av Stikkan Andersson.

Året är 1971. Hoola Bandoola Band 40-års jubilerar således i år och firar det med tio spelningar runtom i Sverige. På Liseberg tidigare i augusti hängde gamla proggare på låset inför spelningen - men vad tyckte de unga i publiken?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".