Hur är det för journalisterna där ute?

41 min

Uddén i P1 direkt från Almedalen har idag tema journalistik. Om det hopplösa i att vara journalist i Mellanöstern 2015, ordspaning med Lena Andersson och skönsång med tenoren och Ingemar Bergman-stipendiaten Vincent Hashmi.

Från den här scenen sände vi Revolutionsradio för 4 år sen - när den arabiska våren var ny och hoppfull, sen kom Skäggradio, när det muslimska brödraskapet tagit makten i Egypten, och i år - ja i år befinner sig Mellanöstern i ett blodigt skruvstäd av terror, våld, övergrepp, brott mot mänskliga rättigheter och pressofrihet. Därför sänder vi i år "Vi har inga lösningar-radio" från Sveriges Radios scen i Almedalen.

I dagens direktsändning ska det handla om att vara journalist i Mellanöstern 2015, med alla de vita fläckar som reportrar har svårt att ta sig till.

Vi pratar med Nadine Wahab, human rights activist from Cairo Institute for Human Rights, Borzou Daragahi, korrespondent för Financial Times och Somar al Naher, frilansjournalist och ledarskribent på Aftonbladet. Hur har arbetsförhållandena i och skildringarna av Mellanöstern förändrats sedan revolterna och den arabiska våren? Vilka är de största problemen med rapporteringen idag?

Vi får också höra vad författaren och Augustprisvinnaren Lena Andersson fastnat för på almedaliska - det språk som utvecklas på, i och runtomkring alla de tusentals seminarier som hålls under veckan i Almedalen.

Och så kommer tenoren och Ingemar Bergman-stipendiaten Vincent Hashmi till scenen och framför Havsörnsvalsen av Evert Taube.

Medverkar gör:

  • Nadine Wahab – Cairo Institute for Human Rights Studies
  • Borzou Daragahi – Utrikeskorrespondent Finacial Times Mellanöstern och Norra Afrika
  • Somar Al Naher – Frilansjournalist och kolumnist i Aftonbladet
  • Lena Andersson
  • Vincent Hashmi och Erik Ronström

Programledare: Cecilia Uddén
Producent: Ulph Nyström

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista