Mästarspelmän på Skansen och en engelsk gitarrlegend

Här finns inget ljud

Följ med till den årliga spelmanskonserten i Seglora kyrka på Skansen i Stockholm. Sedan minns vi den engelska gitarrlegenden John Renbourn med en konsert från 2004.

Sedan fem år tillbaka arrangeras i slutet av augusti en spelmanskonsert i Seglora Kyrka på Skansen i Stockholm. För arrangemanget står Svenskt Visarkiv i samarbete med Folkdansringen. 2014 stod fyra mästarartister för programmet, Eva Karlsson, fiol, Torbjörn Näsbom, nyckelharpa Anna-Kristina Widell, nyckelharpa och Maria Röjås, sång. Konserten presenteras på plats Ulrika Gunnarsson.

Lite senare i programmet hör vi den engelske folkgitarristen och sångaren John Renbourn som avled 26 mars. Vi minns John Renbourn genom en konsert inspelad i Stockholm 2004.

John Renbourn har prövat det mesta i gitarrväg, klassiskt, jazz, blues och världsmusik. För folkmusikälskare är han mest känd för sitt samarbete med Bert Jansch och deras framgångsrika karriär med folkmusikbandet Pentangle i slutet av 1960-talet.  Men när vi nu ska möta John Renbourn är året 2004 och han turnerar på egen hand. Han är 60 år fyllda men är fortfarande en flyhänt gitarrist och en sångare av dignitet. Det blev mest Johns egna låtar den kvällen, men också några standardnummer.

1. Spelmän i Seglora kyrka: Eva Karlsson, fiol, Torbjörn Näsbom, nyckelharpa, Maria Röjås, sång och Anna-Kristina Widell, nyckelharpa. Konsert 30/8 2014.
2. Till minne av John Renbourn (1944-2015). Konsert 29/10 2004, Stallet, Stockholm.

Programledare och producent: Mats Einarsson

Bild: Flickranvändare Sean Rowe/CC BY-NC-ND 2.0

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.23
    John Renbourn, Sång, Gitarr - Lazy Farmer
    Kompositör: John Renbourn,
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".