En hyllning till livet i Norden

Här finns inget ljud

Hör Mogens Dahl Kammerkor framföra Sven-David Sandströms Nordisk mässa, en tonsättning av texter av Tomas Tranströmer.

Hur känns det nordiska sinnelaget? Hur låter nordiskt liv? Nordisk mässa är ett verk som beställdes av Mogens Dahl Kammerkor till Festspelen i Bergen förra året, som en hyllning till nutida, nordiskt liv.

Tomas Tranströmers texter inspirerades av såväl naturens mäktiga kraft som Bibelns Höga Visa. Vi kan höra ekon från både Spaniens store renässansmystiker Juan de la Cruz och den kristne modernisten T S Eliot. Sven-David Sandströms musik speglar de dramatiska kasten mellan ljus och mörker i vår del av världen, växelspelet mellan vinterhalvårets ödslighet och sommarhalvårets överflödande hopp.

Mogens Dahl Kammerkor är en professionell ensemble med sångare från hela Norden, grundad i den nordiska a cappellatraditionen men med visionen att utveckla scenen för samtida vokalmusik. Konserten i Lunds Domkyrka ägde rum bara ett par dagar efter Tomas Tranströmers bortgång, vilket gjorde framförandet mycket laddat, säger dirigenten Mogens Dahl.

– I kväll var det oerhört starkt att sjunga texten "jag lägger pennan på bordet", det har plötsligt en dubbel betydelse för oss.

Mogens Dahl kammerkor ackompanjeras i Nordisk Mässa av Toke Möldrup på cello.

Programledare: Lotta Malmstedt 

Producent: Lotta Waldenmark 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista