”Aida” av Giuseppe Verdi

Här finns inget ljud

Staffan Valdemar Holm har skalat bort elefanter, pyramider och palats och gjort kammarspel av världens mest kända triangeldrama.

Politik, kärlek och död. Det är ingredienserna i Aïda, Giuseppe Verdis älskade och ständigt spelade opera från 1871. Ofta kryllar det av sfinxer, dromedarer och annan exotisk rekvisita i Aïda, men Staffan Valdemar Holm har valt att bygga uppsättningen kring librettots slutord, "pace", fred.

– Kriget, det eviga kriget, som bygger på hämndaktioner mellan två länder, är ju det som krossar Aïda och Radamès till sist. Men i centrum står förstås det personliga dramat de älskande.

– Jag hoppas att de fantastiska sångarna kommer fram och att publiken känner sig upplyft, fastän det innehållsligt ju är en tragedi, säger Staffan Valdemar Holm själv.

I pausen hör du en intervju med honom.

Finska mezzosopranen Tuija Knihtilä sjunger rollen som kungadottern Amneris, Lars Cleveman gör Radamès och i titelrollen som den etiopiska prinsessan, som tillfångatagits och får tjäna som slavinna, hör vi ett ungt stjärnskott på operahimlen, sydafrikanskan Kelebogile Besong.

– Med föräldrar som levt en stor del av sina liv under apartheid har jag inga problem att hitta min roll som slavinna, säger Kelebogile Besong till P2, den intervjun hör du också i kvällens program.

Scenografin, av Staffan Valdemar Holms parhäst och livskamrat Bente Lykke Möller, är avskalad och stram. Huvudrollerna och den stora kören bär moderna kläder: enkla långklänningar och högklackat för damerna och mörk kostym med slips för herrarna.

Bara aïdatrumpeterna står för glittret, de spelar den klassiska triumfmarschen som ett slags gatumusikanter på ett tomt torg. I sändningen hör du också några av trumpetarna berätta om sina speciella instrument, som kom till enkom för Aïda en gång.

Opera i fyra akter av Giuseppe Verdi.
Libretto: Antonio Ghislanzoni.
I rollerna:
Aida, etiopisk slavinna - Kelebogile Besong
Radamès, fältherre i egyptiska armén - Lars Cleveman
Amneris, den egyptiske kungens dotter - Tuija Knihtilä
Ramfis, överstepräst - Taras Shtonda
Amonasro, kung av Etiopien - Fredrik Zetterström
Kungen av Egypten - Reinhard Hagen
En budbärare - Patrik Forsman
Översteprästinnan - Frida Thor Bergström 
Malmö Operaorkester
Malmö Operakör, extrakör
Regi: Staffan Valdemar Holm
Dirigent: Leif Segerstam
Inspelat 20/3 på Malmö Opera

Programledare: Lotta Malmstedt och Ebba Granath

Producent: Lotta Waldenmark

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista