Johan Bergendorff: "Järnfisk hjälper Kambodjas kvinnor"

3:40 min

Utrikeskrönika den 9/6 2015

Phnom Penh tisdag. Igår kväll åt jag middag med Davuth Haem från organisationen Lucky Iron Fish på en bra kvarterskrog. En sagolikt god gryta på biff, äggplanta, lök, chili, citrongräs, kokosmjölk, tamarind och basilika, som dessutom kändes väldigt nyttigt. Men förstås långt ifrån vardagsmat för de flesta Kambodjaner. Huvudmålet för fattiga består oftast av ris och pyttelite fisk och det ger inte tillräckligt med näring i längden, berättar Davuth Haem och fortsätter sin historia.

Den handlar om den kanadensiske doktoranden Christopher Charles som för sex år sedan upptäckte hur hårt Kambodjas kvinnor och barn lider av anemi, alltså blodbrist. På landsbygden runt huvudstaden Phnom Penh var de flesta barnen småväxta och svagbegåvade. Kvinnorna hade huvudvärk och många saknade ork. Gravida fick livsfarliga blödningar vid förlossningen. Allt beroende på järnbrist som nästan hälften av Kambodjas kvinnor och barn lider av. De skulle behöva järnrika grönsaker eller kött de också till middag. Alternativet att äta järntabletter är dyrt när man måste betala de ur egen ficka och pillren kan ge biverkningar som att man blir dålig i magen eller illamående.

Kanadensaren Christopher Charles funderade. Han hade läst studier om att ifall man kokar sin mat i järngrytor så avges tillräckligt av den livsviktiga metallen i vattnet. Men eftersom sådana grytor är tunga och dyra så blev hans lösning istället en 200 gram tung gjutjärnsklump inte större än att den får plats i handflatan och gjord av nedsmälta skrotbilar som skulle få koka med maten under 10 minuter. Om man sen tillsätter lite citronsaft i kastrullen så kan kroppen lättare ta upp järnet och då ger det nästan en full dagsranson.

Problemet var att få Kambodjaner hade lust att testa skrotklumpen, eftersom den mest liknande ett yxhuvud. Christopher Charles tänkte ett varv till. Davuth Haem visar mig de omdesignade resultatet. Den ser istället ut som fisk med Khmerkrumelurer på som betyder bra och enligt Kambodjansk sed bringar fisk lycka. Det gjorde susen och folks misstänksamhet försvann. Äldre damer drog sig till minnes hur man förr ofta la en järnspik i grytan när folk var allt för bleka i hyn.

Vetenskapliga studier har senare visat att fisken efter ett år har botat blodbristen hos hälften av de hundratals bybor som använt den dagligen. Järnfisken funkar i fem år innan den behöver bytas ut och Idag finns den spridd till tusentals familjer, sjukhus och organisationer i Kambodja, men Davuth Haem hoppas att det ska koka järnfiskar på snart sagt varje spis.

Världshälsoorganisationen räknar med att 2 miljarder människor, en tredjedel av jordens befolkning lider av näringsbrist och oftast handlar det just om för lite järn. Metallen behövs i de röda blodkropparna för att transportera syre, annars får cellerna syrebrist. Det här drabbar till exempel var femte kvinna som dör i barnsäng. WHOs mål är att järnbristen ska halveras på 10 år.

Jag kommer att tänka på sagan om luffaren som kunde koka soppa på en spik. Sensmoralen är ju att den snåla gumman inte märkte alla ingredienser hon stoppade i grytan, och så är det naturligtvis i det här fallet också. Ingen blir mätt på bara järnfisk, men som komplement låter det genialt. 

Förövrigt bad vi restaurangen koka järnfisken med vår middag och jag kände ingen bismak av skrotbil. Bara ett styng av dåligt samvete över att jag tillhör de priviligierade här på jorden som alltid kan äta mig mätta på näringsrik mat.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".