Susanne Ljung träffar Kanye West

51 min

I veckans Stil Sommar träffar vi en av vår tids största artister - rapparen, producenten och nu även modeskaparen Kanye West.

Få människor tror lika mycket på sig själv, och sin egen begåvning, som Kanye West. Det är ingen tillfällighet att han kallar sig för ”Yeezus”, om än med annan stavning än originalet. Eller att han sjunger ” I m a God”. Å andra sidan gör han den saken oerhört väl. Kanye West är en av samtidens största artister och producenter. Han har förnyat soundet inom hip hop. Att lyssna på Kanye Wests musik är att ge sig ut på en sorts musikalisk rymdresa, och han tvekar inte att kasta sig mellan olika genrer. Han klämmer till och med ur sig finstämda ballader. Självklart samarbetar han med både med Paul McCartney och Rhianna. Förutom Jay- Z, förstås.

Han har kammat hem 21 Grammy-statyetter, så musikaliskt är det ingen som ifråga sätter hans begåvning. Inte han själv heller. Under sina konserter tvekar han inte att jämföra sig med konstnärer som Picasso och Michelangelo, eller entreprenör som Steve Jobs, grundaren av Apple. 

Men, så är det det här med mode. Kanye West vill verkligen in i modebranschen. Ja, inte bara in i den – han vill skapa ”det största modemärket i mänsklighetens historia”, som han säger. Blygsamhet är som sagt inte Kanyes grej.

Stil Sommar är en specialserie i P1 där vi i åtta exklusiva intervjuer går på djupet med världsberömda kreatörer inom mode, design, journalistik och musik.Programledaren Susanne Ljung har tillsammans med sin redaktion rest runt i Europa, USA och Sverige för att möta personligheter som Kanye West, Robyn, Suzy Menkes, RobHalford, Margareta van den Bosch, Johnny Johansson, Rick Owens och Kim Hastreiter.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista