Edvard Moser

45 min

HJÄRNFORSKARE, PSYKOLOG, NOBELPRISTAGARE. – Då jag växte upp på en liten ö på norska västkusten, hade jag inte i mina vildaste drömmar kunnat tänka mig att jag skulle få Nobelpriset.

Här gäller det att spetsa öronen. Dels för att det stundtals krävs koncentration för att ta in nyanserna av norskan, dels för att man förstås kan lära sig ett och annat av en Nobelpristagare. Om hjärnan, Pink Floydiana och om att uppskatta samisk kultur och musik!

Moser växte upp på lilla Harøja, i det norska bibelbältet, där kyrkobesöken var legio. I skolan kunde den som var överbegåvad bara hoppas på en lite svårare mattebok när man var klar med den lättare. Hemma fanns som tur var ett helt hav av böcker och Edvard Moser slukade allt han kom över av populärvetenskap: geologi, vulkanologi, metrologi, zoologi, paleontologi….

Först på gymnasiet fick han en lärare som såg hans begåvning och kunde utmana honom. En av dem förutspådde det kommande Nobelpriset.

Den stränga kristna miljön påverkade också. Hos honom väckte tron tvivel och att fundera över det oförklarliga och oväntade är väl det som krävs av en forskare, menar Moser.

Om Edvard Moser

Hjärnforskare, psykolog, nobelpristagare, 53 år. Född i Ålesund, bosatt i Trondheim, Norge.

Nobelpristagare i medicin 2014, ett pris han delade med hustrun May-Britt Moser och den amerikansk-brittiska forskaren John O’Keefe. De belönades för sin upptäckt om var i hjärnan människans inre GPS är lokaliserad och hur den fungerar. Blev besatt av att förstå hur hjärnan fungerar i samband med psykologistudier. Verksam vid Norges tekniska- och naturvetenskapliga universitet, NTNU, i Trondheim. Är också chef för Kavli Institute for System Neuroscience. Tilldelades 2013 Horwitzpriset från Columbia-universitet i New York. Edvard Mosers föräldrar kom till Norge från Tyskland på 1950-talet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.05
  John Pål Inderberg, Bjørn Alterhaug, Kristoffer Lo, Henning Sommerro - Nobel
  Kompositör: Trad
  Bolag: 00000
 • 13.10
  Ane Brun - Daring To Love
  Album: Daring To Love
  Kompositör: Ane Brun
  Bolag: BALLOON RANGER RECORDINGS
 • 13.41
  Mari Boine - Suoivva
  Kompositör: Mari Boine + Georg Buljo
  Bolag: 00000
 • 13.50
  Pink Floyd - Comfortably Numb
  Album: Delicate Sound Of Thunder
  Kompositör: David Gilmour, Roger Waters
  Bolag: EMI
 • 14.04
  Cantus + Frode Fjellheim + Snorre Bjerck + Tove Ramlo (Dirigent) - Kyrie
  Kompositör: Frode Fjellheim
  Bolag: 00000
 • 14.13
  Björk Gudmundsdottir - Joga
  Album: Joga
  Kompositör: Björk Gudmundsdottir
  Bolag: MOTHER
 • 14.24
  Underhållningsorkestern/Kjerrman, Egon (Dir) - Sommar Sommar Sommar
  Album: Sommar Sommar Sommar
  Kompositör: Carlberg, Sten
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista