Min granne, partiledaren – Gudrun Schyman och Österlen

51 min

I en ruin i Visby firar Feministiskt initiativ medvinden i valrörelsen. Samtidigt står Lena Ivarsson i Simrishamns kommunfullmäktige och argumentera för en FI-motion hon vet kommer att bli nedröstad.

I fyra år har feministiskt initiativ varit det tredje största partiet i Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn – Schyman själv kallar området för partiets skyltfönster.  

Men de hart haft svårt att påverka politiken konkret, och i takt med att partiets fixstjärna blir allt mer upptagen av intensiv valrörelse börjar flera av hennes partivänner på hemmaplan att tappa fart.  

Och lantbrukaren Bertil Persson, Gudrun Schymans gamla granne, tycker att det finns större och viktigare frågor att diskutera än jämställdhet.    

Min granne, partiledaren berättar om några av det gångna valårets huvudpersoner – utifrån platserna där de tagit sina första partipolitiska steg. Här får du möta barndomsvänner, grannar, klasskamrater och partikollegor. Personer som känner av hur politiken ser ut i praktiken – bortom de löften som utfärdas i en valrörelse.   

Gudrun Schyman och Österlen är andra delen av tre.  

Måns Mosesson har tidigare producerat flera prisbelönta P1 dokumentärer. För serien Rädda Sverige fick han Stora Journalistpriset 2014 i kategorin Årets berättare.  ​

Programmet sändes första gången 25 januari 2015.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".