KVINNORS RÖSTER OM POLITISK ISLAM - från Kairo till Khartoum

40 min

Nya protester har brutit ut på Tahrirtorget i Kairo i vad som kallas Egyptens andra revolution. Protestanterna tycker att reformerna går för långsamt och att politiker och poliser som begått brott ska ställas inför domstol. Samtidigt formerar sig de politiska krafterna för parlamentsvalet i höst.

Det Muslimska Brödraskapet är Egypten bäst organiserade rörelse, trots att den har varit förbjuden sedan 1954. Inför valet had de bildat det politiska partiet, Frihets- och Rättvisepartiet. Att partiet kommer att få inflytande på Egyptens politik står klart. En huvudpunkt är att landet ska styras utifrån sharialagens principer. Vad innebär det? Och vilken position får kvinnor i partiet? En av ledarna, Amr Darag, och två "muslimska systrar", Zahraa El Shater och Sondos Asem, berättar om sin syn på Egyptens framtid.

I april skrev Tv-stjärnan Buthayna Kamel historia genom att bli Egyptens första kvinnliga presidentkandidat.

- Min kandidatur är ett resultat av revolutionen. Den är viktig inte bara för Egyptens kvinnor utan för alla egyptier.

Den 49-åriga före detta programvärden har gjort sig känd för att utmana den egyptiska makteliten och tala om tabulagda ämnen som våld mot kvinnor och sex. Hör Buthayna Kamel som kallar sig feminist och socialdemokrat och som vill utgöra ett alternativ till de religiösa krafter som fått spelrum efter Mubarakregimens fall.

-Det är med blandade känslor jag ser mitt land delas. Jag gratulerar Sydsudan, där folket nu kan få sina rättigheter, men i Norra Sudan är risken att islamisterna till en början blir starkare, och livet för kvinnorna blir hårdare.

Lubna Al-Hussein blev världskänd för två år sedan när hon arresterades för att ha burit byxor. Det anses vara ett brott mot de stränga sharialagarna i hennes hemland Sudan och kan bestraffas med upp till fyrtio piskrapp. Lubna utmanade myndigheterna och sa att hon gärna skulle ta sitt straff, om hon fick se var i Koranen det stod att detta klädesplagg var förbjudet. Samtidigt passade hon på att bjuda in vänner, journalister och diplomater till rättegången, som på så sätt fick enorm uppmärksamhet världen över. Hon skrev också en bok där hon ifrågasatte och kritiserade förtrycket av kvinnor baserat på islam i Sudan.

Men vad hände sedan? Riskerar kvinnor fortfarande spöstraff på grund av sin klädsel i Sudan? Hur kan delningen av landet påverka islamisternas inflytande? Och hur blev Lubnas eget liv, när tv-kamerorna slocknat?

Hör Lubna Al-Hussein som nyss kommit ut med sin andra bok: Suis-je Maudite? "Är jag förbannad?

Sedan islamistiska Hamas tog över Gazaresmsan sommaren 2007 har kvinnors liv reglerats allt mer. Hamas har utfärdat lagar som förbjuder kvinnor att röka och åka motorcykel och påtvingar kvinnor i vissa yrkesroller att bära sjal. Men hur framgångsrika har lagarna varit? Hur har livet för Gazas kvinnor förändrats under Hamas? Terje Carlsson besöker Gaza.

Den allra sista filmen om Harry Potter hade premiär i veckan och med det avslutas en epok av magi och det godas kraft över det onda. I USA har Harry Potter-böcker bränts på bål av fundamentalistiska kristna grupper som anser att böckerna uppmuntrar till satanism medan bokens författare J.K. Rowling menar att hon alltid föreställt sig Harry Potter som kristen. Jesusfigur eller en inspiration till häxkonst? Vi ringer upp den norska religionshistorikern Jeanette Sky som skrivit boken "Religion og fortelling fra Ingmar Bergman til Harry Potter".

Utrikeskrönikan handlar om svart humor mitt i den grekiska krisen och är signerad David Rasmusson.

Programledare: Marie-Louise Kristola

Producent: Anneli Rådestad

anneli.radestad@sr.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista