Frankrike, terror och hubotar

41 min

Ett halvår har gått sedan attentaten mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Frankrike har förändrats.

Den franska regeringen har satsat många miljoner euro på att höja säkerheten mot terrorism och ändrar lagar för att öppna för mer avlyssning, men fransmännen är känsliga för vad de uppfattar som repression. Att vara muslim i Frankrike har blivit svårare, men inte bara i förorterna utan också på den franska landsbygden finns växande problem.

Gästar oss gör Christophe Premat, statsvetare och socialistisk ledamot i Frankrikes nationalförsamling, Jean Paul Pouron, journalist, Carina Gunnarson, statsvetare Uppsala universitet och Dalila Tezier, gymnasielärare.

Hubotarna i TV-serien Äkta människor är ett exempel på robotiseringen. Hör om seriens framgång i Frankrike. I miniserien Dagens Automat hör du Lars Lundström, författare till TV-serien.

Vi hör också frilansjournalisten Magnus Falkehed, som sommarpratar här i P1 den 14 juli.

Dessutom får vi livemusik när Cikatri$, med Aurélie Ferrière, Robin Gnista och Robert Norrman, intar studion.

Programledare: Alice Petrén

Producent: Maja Åström

Tekniker: Therese Johansson


Glöm inte att det är telefonväkteri på torsdag. Ställ dina frågor om Frankrike och Sydeuropa till Alice Petrén och bisittare Ylva Elvis Nilsson journalist som bevakat Europa för så väl Svenska Dagbladet som Dagens industri. Ring oss på telefonsvararen: 08 – 784 39 51 eller mejla oss på: korrespondenterna@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista