Franskhet, svenskhet och transhumanism

41 min

Alice Petrén med gäster tar upp jakten på svenskheten och vad en fransmän måste veta för att inte göra bort sig i Sverige.

Du hör fransyskan Charlotte Loyau-Kahn, utrikeshandelsrådgivare, och fransosen Frédéric Laziou
utrikeshandelsrådgivare, samt fransk teknikfrämjare som jobbar mot Sverige. De utsätts för något av ett minitest i franskhet. Klarar de det?
Vi undrar också vad som är svenskhet. Qaisar Mahmood, kulturarvschef på Riksantikvarieämbetet, är författare till boken "Jakten på svenskheten" och ger sin bild av saken.

Frankrike har legat i framkant med teknik och innovationer som Minitel, TGV - snabbtåg och Concorde vilket passar bra eftersom vi fortsätter vår programpunkt - Dagens automat. I detta program hör du cyborgen Hanna Metsis, som opererat in chip i handen, och Karim Jebari, filosof och transhumanist, om etiska dilemman i de tekniska språng som görs nu.

Dessutom avslutar vi denna miniserie med att tala med musikern Kjell Höglund. Han är skaparen till "Maskinerna är våra vänner" som vi sen också hör framföras av bandet Amandas Mekaniska som består av Lisa Gerholm, nyckelharpa, Jonatan Eklund, dobro, Amanda Fritzén på sång och klockspel.

PROGRAMLEDARE: Alice Petrén

PRODUCENT: Maja Åström

TEKNIKER: Lisa Abrahamsson och Aurélie Ferriere


Glöm inte att det är telefonväkteri på torsdag. Ställ dina frågor om Frankrike och Sydeuropa till Alice Petrén och bisittare Ylva Elvis Nilsson journalist som bevakat Europa för så väl Svenska Dagbladet som Dagens industri. Ring oss och lämna meddelande på telefonsvararen: 08 – 784 39 51 eller mejla oss på: korrespondenterna@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.34
    Amandas Mekaniska Lisa Gerholm, Nyckelharpa Jonatan Eklund, Dobro Amanda Fritzén, Sång Och Klockspel - Maskinerna Är Våra Vänner
    Kompositör: Kjell Höglund Arr: Amandas Mekaniska
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista