MAX lV framtidens jätteröntgen

20 min

I en ring större än Colosseum i Rom kommer om tre år elektroner att accelereras upp till ljusets hastiget och bli just till ljus. Det kommer att hända i MAX lV, som blir världens ledande anläggning för synkrotronljusforskning när den står klar 2015.

Det är som en jätteröntgen. Med dess hjälp kommer forskare från hela världen att kunna undersöka material in på minsta molekylen och de kommer också att kunna se väldigt snabba processer och vad som händer i dem. Anläggningens strålar kan undersöka material på molekylnivå och fånga upp processer och se vad som händer till exempel i ett batteri.

Sådan här forskning sker redan idag i det betydligt mindre Maxlab på Lunds universitet. Hit kommer redan forskare från hela landet och övriga världen för att använda synktronljuset, en sorts röntgenstrålning för att undersöka allt från fossiler till nya läkemedel. MAX IV ger möjlighet till en utvidgning av sådan verksamhet.

Vetandets värld har varit i Lund och tittat i labbet som redan finns men också blickat fram mot MAX lV och som redan nu håller på att byggas.

Medverkar gör Mikael Eriksson professor i acceleratorfysik och maskinchef på MAX lV samt Yngve Cerenius projektkoordinator på Max 4.

Reporter: Håkan Svensson.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista