Susanne Ljung möter Margareta van den Bosch

51 min

Margareta van den Bosch brukar beskrivas som en av den svenska modevärldens mesta makthavare. Men hon verkar i det dolda.

I 20 år var Margareta van den Bosch chefsdesigner på H&M - deras allra första. Det var hon som bestämde över färger, mönster och modeller på plagg som skulle komma att sitta på hundratusentals människor världen över. Idag arbetar hon som kreativ rådgivare åt företaget och ansvarar för deras internationella modesamarbeten.

I modebranschen är Margareta van den Bosch ett välkänt namn. Hon syns ofta sittandes på första raden på modevisningar i Paris, London och hon är bundis med flera av de största modeskaparna i världen. Men för människor som inte är en del av modesvängen är hon inte alls särskilt bekant.

Hon ger sällan intervjuer, och gör hon det så tycker hon inte särskilt mycket om att prata om sig själv, utan lyfter hellre fram sina kollegor. Hon avstår helst från att bli fotograferad och hennes röst låter snarare försiktig än tvärsäker. Kanske är det därför som hon kallats för den dolda makthavaren i svenskt mode. För makt, det har hon. Hennes sinne för pyrande trender och vad som kommer att bli nästa stora stilriktning är ett av skälen till att H&M idag inte bara är ett av Sveriges största, utan ett av världens största modeföretag.

Stil Sommar är en specialserie i P1 där vi i åtta exklusiva intervjuer går på djupet med världsberömda kreatörer inom mode, design, journalistik och musik. Programledaren Susanne Ljung har tillsammans med sin redaktion rest runt i Europa, USA och Sverige för att möta personligheter som Kanye West, Robyn, Suzy Menkes, Rob Halford, Margareta van den Bosch, Johnny Johansson, Rick Owens och Kim Hastreiter.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista