Södra Sudan - nyfödd stat på randen till inbördeskrig

40 min
Den 9 juli föds en ny nation, Södra Sudan, efter det långvariga krig mellan de norra och södra delarna som avslutades 2005. Det fredsavtal som då slöts löper nu ut, och i en folkomröstning i januari i år röstade en stor majoritet i söder för en självständig stat.

Den sudanesiska konflikten har ofta beskrivits som en motsättning mellan det muslimska norr mot det kristna söder, men den är mer komplicerad än så. Framtidsutsikterna ser inte så ljusa ut för den nya nationen, säger afrikakännaren Redie Bereketeab vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala. Han förutspår inte bara fortsatt krig mellan norr och söder utan också inbördeskrig i söder.

På torsdag börjar Kristdemokraternas riksting i Umeå. Partiet, som återigen hamnat under 4 % spärren i de senaste Sifo-mätningarna, kritiseras både internt och av politiska analytiker för att vara otydligt i sin politik. Andra menar att problemen att nå fram till väljarna handlar om att homo-och abort-frågorna skymmer resten av partiets politik. Ekots Mari Forssblad rapporterar direkt från rikstinget och KDUs nyvalde ordförande Aron Modig beskriver vilken strategi han har för att partiet ska växa och attrahera nya unga väljare och varför han tycker att KDU är en av de viktigaste aktörerna i svensk politik just nu.

Det har gått ett halvår sedan media i Sverige och i resten av världen uppmärksammade spänningarna mellan judar och muslimer i Malmö. Sedan dess talas det om behovet av kulturella och religiösa dialogforum, men hur effektivt är det med dialog för att motverka fördomar? Vilka når man och vilka når man inte? Hör Agneta Nordins reportage om prästen och imamen i Malmö om sitt kontroversiella nära samarbete som de själva betecknar som ett fredsprojekt och hör Jehoshua Kaufmann från Forum för inter-religiös samverkan i Malmö om varför han ändå tror på dialogforum.

På fredag lämnar Ungern över ordförandeskapet i EU till Polen, ett land som har fått kritik för sin kulturella homogenitet och sin konservativa hållning gentemot homosexuella och i abortfrågan. Polen säger sig vilja driva frågor om öppenhet under sitt styre men vad handlar det om för öppenhet och hur öppet är egentligen Polen? Hör Jakub Swiecicki från Utrikespolitiska institutet.

Utrikeskrönikan är signerad Susanne Rhodiner och kommer från Moskva.

P.S.

 Påven har börjat twittra!

Den 29 juni, 2011 skickade Påven sitt första twitter-meddelande: ”Kära vänner, jag har just lanserat News.va. Prisad vare vår Herre Jesus Kristus! Med mina böner och välsignelser, Benedictus XVI.”

www.twitter.com/@BenedictXVI

Utrikesminister Carl Bildt som också använder mikrobloggen Twitter, tvittrade på onsdagsmorgonen: ”Än så länge har jag fler följare än Vatikanen här. Kan inte hålla länge till."

www.twitter.com/carlbildt

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Anneli Rådestad

anneli.radestad@sr.se