Om hundsmugglingen till Sverige

60 min

Hundsmugglingen är ett stort problem under sommaren och ett hälsoproblem med flera bottnar. Därför tar VBV-teamet tag i denna fråga.

Lyssnaren Sosso, som råkat köpa två smuggelhundar från Serbien som båda dog i sjukdomar som efter det första levnadsåret, berättar öppet om hur hon blev lurad på två döda familjemedlemmar.

Maria, Gurgin och hundpsykologen Eva får även besök från Tullverket, som ser till att Jordbruksverkets regler följs, i studion. Sofia Hellqvist som arbetat som tulltjänsteman i Stockholm för att stoppa hundsmugglingen berättar om hundsmuggling hon bevittnat:

- Jag hittade en sövd hund en gång, den låg i en liten kartong på golvet i passagerarsätet. Jag har även visiterat väskor som "rört sig".

Jordbruksverket svarar på vad bör man på för att undvika att köpa en insmugglad valp. Och är det verkligen lätt att vit-tvätta en svart hund? Vi hör även på vad journalisten Per Hermanrud, som med dold kamera, besökt en valpfabrik i Polen har att säga om det.

Poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt menar att smuggelvalparna som växer upp i valpfabriker kan vara stressade hundar. 

- Vi vet ju vad som händer med barn som växer upp på barnhem utan fysiskt kontakt med andra, hundar som berövas sin mamma förlorar sitt modersmål. En tik som producerar valpkull efter valpkull överför sin stress till sina valpar, menar hundpsykologen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".