Premiär av Tristan och Isolde

Här finns inget ljud

Nu slås portarna åter upp till Wagnerälskarnas Mecka, festspelshuset i Bayreuth. Opera i P2 sänder direkt från årets premiärföreställning – en helt ny uppsättning av Tristan och Isolde i regi av Katharina Wagner.

Det är Katharina Wagners andra uppsättning i Bayreuth sedan den kontroversiella Mästersångarna i Nürnberg 2007.

Till bayerska radion har hon sagt att operan är "vansinnigt aktuell" – den handlar om människans levnadsvillkor, om två människor som redan från början befinner sig i en situation utan utväg. Hur påverkar deras egna val och handlingar utgången?

I rollen som Tristan hör vi den amerikanske tenoren Stephen Gould som debuterade i Bayreuth som Tannhäuser 2004. Sedan dess har han sjungit flera roller vid festspelen, men att nu komma tillbaka för att göra Tristan ser han som höjdpunkten på sin karriär som Wagnertenor, sade han nyligen till tidskriften Opernglas. Även föreställningens Isolde, Evelyn Herlitzius, har sjungit regelbundet i Bayreuth, senast som Ortrud i Lohengrin 2010.

Dirigerar gör Christian Thielemann, nyss utnämnd till musikalisk ledare (Musikdirektor) för festspelen, en helt ny post i Bayreuths historia.


Opera i tre akter.

Libretto: tonsättaren.
I rollerna: Tristan – Stefan Gould
Isolde – Evelyn Herlitzius
Kung Marke – Georg Zeppenfeld
Kurwenal – Iain Paterson
Melot – Raimund Nolte
Brangäne – Christa Mayer
Sjömannen och Herden – Tansel Akzeybek
Styrmannen – Kay Stiefermann
Bayreuthfestspelens kör
Bayreuthfestspelens orkester
Dirigent: Christian Thielemann
Direktsändning från Festspelshuset i Bayreuth
Från bayerska radion

Programledare: Sara Norling

Musik som spelats i avsnittet

  • 16.02
    Stephen Gould (Tenor), Evelyn Herlitzius (Sopran), Christa Mayer (Mezzosopran), Georg Zeppenfeld (Bas), Iain Paterson (Bas), Bayreuthfestspelens Kör Och Orkester (Ens), Christian Thielemann (Dirigent) - Tristan Och Isolde Akt 1
    Kompositör: Richard Wagner
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".