Premiär för Andersson i P1!

41 min

Är det vi eller de andra som är konstiga? Ja, vem är egentligen en normal, genuin europé idag? Sveriges Radios Bryssel-korrespondent Jan Andersson vrider och vänder på idén om Europa och att vara europé. Allt tillsammans med bisittare Ylva Nilsson, programledare på Morgon i P4, på SR Göteborg.

Vi börjar i Grekland som nu har hamnat i den europeiska skamvrån. Men hur viktigt är det att Grekland finns kvar i EU? Bengt Kristensson Uggla, professor filosofi, kultur och företagsledning vid Åbo Akademi kommer hit och berättar om Greklands betydelse för EU och hur de grekiska filosoferna använts för att forma Europa-tanken.

Hur uppfattar vi EU-medborgare oss själva, vilka skillnader finns det länderna emellan och vilka länder står närmast Sverige?  Vi pratar med Bi Puranen generalsekreterare på World Value Survey som arbetar med att studera europeiska värderingar. Finns det någon typisk gemensam europeisk värdering?

EU är platsen för alla kompromisser. Ytterligheterna slipas ofta bort och enskilda länders regeringar har fått mindre makt. Vi frågar Magnus Blomgren, statsvetare Umeå Universitet, hur maktförskjutningen egentligen har sett under de senaste decennierna.

Och så får vi veta vad som gör att en inflyttad italienare känner sig mer svensk än italiensk efter bara fyra år i Sverige. Hör Diego Angemi som blev så förtjust i Sverige när han pluggade i Linköping, att han flyttade till hit för att stanna.

Varje dag kommer vi också återkomma till Matkampen. Vi frågar oss helt enkelt - vilket land smakar bäst, Belgien eller Sverige?

Programledare: Jan Andersson

Bisittare: Ylva Nilsson

Producent: Maja Åström


korrespondenterna@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista