Gränshandel med sex i Norrbotten

30 min

I Finland är sexköp tillåtet - i Sverige förbjudet. I Norrbotten har bara två sexköpare straffats på 15 år. Beror det på att prostitution inte finns? Vår reporter åkte dit för att undersöka saken.

I över femton år har det varit förbjudet att köpa sex i Sverige. Och få lagar har väl varit så kontroversiella som sexköpslagen.
Den hyllas som en framgång för jämställdheten och sågas som ett intrång i avtalsfriheten.
Den sägs få svensson att tänka två gånger före bordellbesöket. Och den sägs driva sexhandeln under jorden och göra det farligare för säljarna.
Men juridiskt och polisiärt är sexköpslagen en bagatell. För även om stigmat är enormt – är straffet småpotatis.
I de allra flesta fall riskerar en vanlig sexköpare bara några hundralappar i böter. Som ett snatteri eller en fortkörning ungefär.
Och därför smyger inte polisen i buskarna eller smygfilmar hotellrum.
Vår reporter Johanna Bäcksträm Lerneby åkte till Norrbotten och till gränsen mellan Sverige och Finland där sexhandeln med ryska kvinnor sägs grassera. Knappt någon har åkt fast för sexköp i Norrbotten på 15 år! Ändå behövde inte Johanna vara på plats länge innan hon togs för att vara rysk prostituerd, pratade med polis som fått gliringar när han utredde sexbrott och träffade på en rysk kvinna som berättade om vart svenska män åker för att köpa sex.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".