"Den arabiska våren": Arabiska al Jazira inte värd allt beröm? Och fel av RWI att bjuda in saudisk prins?

20 min

-Arabiska al Jazira är hårt styrd av emiren i Qatar. Åtminstone i rapporteringen från Bahrain. Det anser Abdulhadi Khalaf, verksam vid Center för Mellanösternstudier och Sociologen vid Lunds universitet. Och nu börjar medieforskarna delvis tona ner de sociala mediernas betydelse för upproren i Nordafrika och Mellanöstern.

Abdulhadi Khalaf tycker också att det skamligt av Raoul Wallenberg-institutet, som sysslar med människorättsfrågor, att samarbeta med och bjuda in prins Turki från Saudiarabien till Lund.

-Han har blod på sina händer!

Saudiska dissidenter har bara försvunnit

-Och var dessutom ansvarig för uppbyggnaden av den arabiska mujaheddinrörelsen i Afghanistan, där bland andra bin Ladin ingick, säger Abdulhadi Khalaf, som kommer från Saudiarabiens lilla grannland Bahrain och har sett hur saudiska dissidenter utomlands "bara försvunnit".

En var hans nära vän.

Hur stor del i den arabiska våren har de sociala medierna?

Chef för den saudiska säkerhetstjänsten under 25 år fram till 2001 var alltså just prins Turki al Feisal, som besökte Lund i onsdags.

Publicerat diskuterar vilken roll de sociala medierna och den prisade tv-kanalen al Jazira spelat och spelar i upproren i Nordafrika och Mellanöstern, även kallade "den arabiska våren".

Kanske är "preskriptionstiden" ganska kort? 

Men undrar också var gränsen går för samarbete med det ultrakonservativa saudiska kungadömet? Ska ett människorättsinstitut samarbeta med en person som tidigare brutit mot mänskliga rättigheter? Men som senare fungerat som ambassadör i både Storbritannien och USA. 

Vi hoppas få svar från Raoul Wallenberg-institutet, vars medarbetare varit svåra att nå, som det visar sig på grund av institutets årliga personaldagar.

I Saudiarabien fängslas fortfarande kvinnor som kör bil

Abdulhadi Khalaf anser dessutom att inbjudan av prinsen skett med väldigt dålig timing. Han besöker Sverige samtidigt som kvinnorna i Saudiarabien enligt planerna demonstrerar fredagen den 17 juni mot förbudet att köra bil i landet -just genom att köra bil. Och riskera att arresteras.

Se vidare om det här i en artikel iden 6 juni och en annan intressant artikel med länkar i den 17 juni.

-----------------------------------------------------------------------

Efter att veckans Publicerat spelats in har nu Marie Tuma - direktör för Raoul Wallenberg-institutet hört av sig med ett inlägg, som dock inte ger några direkta svar på kritiken från Khalaf: (Vi hoppas naturligtvis fortfarande att vi ska få göra en intervju med henne, då till nästa veckas Publicerat?)    

------------------------------------------------------------------------------------

Hej,

Som svar har jag följande att säga;

Prins Turki Al Faisal var inbjuden till Sverige av SIPRI för deltagande i Luxemburg konferensen. I samband med detta hade prinsen även möten med bla företrädare för utrikesdepartementet i Stockholm. Under sin sista dag i Sverige besökte prinsen Lund för att ge en offentlig föreläsning till vilken allmänheten hade tillträde och möjlighet att ställa olika typer av frågor. Raoul Wallenberg Institutet i Lund var på besök i Saudi Arabien under februari månad 2011 med anledning av ett initiativ av svenska ambassaden i Riyadh för att se om det finns något intresse för att diskutera utbildning i mänskliga rättigheter i Saudi Arabien. Som en uppföljning av detta besök inbjöds prins Turki gemensamt av Lunds Universitet, Raoul Wallenberg Institutet och Centrum för Mellanösternstudier att ge denna offentliga föreläsning.

Det är viktigt att engagera olika aktörer i frågor om mänskliga rättigheter vad de än befinner sig. RWI har genom sin starka position i Sverige och internationellt öppnat upp kontaktytor som tidigare saknats. Det finns ett saudiskt intresse att före en dialog på det akademiska planet inom detta område och om RWI kan fungera som en katalysator för framtida processer, för utbildning, forskning och information är detta en viktigt uppgift. Denna roll har än större aktualitet idag när länder i Mellanöstern och Nordafrika genomgår förändringsprocesser, politiskt, socialt och ekonomiskt.

Med vänliga hälsning,

Marie Tuma

Direktör Raoul Wallenberg Institutet

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista