Ilon Wikland om livet långt borta från idyllen i Bullerbyn

38 min

Ilon Wikland har gett liv åt de flesta av Astrid Lindgrens figurer. Tack vare henne vi vet hur Körsbärsdalen och på Bråkmakargatan ser ut. Men hennes eget liv har varit långt ifrån en bullerby-idyll.

Ilon Wikland kom till Sverige i september 1944, som ensamkommande flyktingbarn från andra världskrigets Estland. Hon skaffade sig snart ett liv i Stockholm med familj och en ljus karriär som barnboksillustratör. Det var 60 år sedan nu, som Ilon Wikland gick in på Rabén och Sjögrens kontor i Stockholm med en bunt teckningar på ena armen och första dottern på den andra. Hon fick direkt sitt första uppdrag: att illustrera Mio min Mio.

- Astrid Lindgren var chef för barnboksavdelningen där. Jag hart inte varit utan jobb sedan dess, säger Ilon Wikland. 

 I 40 år arbetade Ilon Wikland och Astrid Lindgren tillsammans, och efter det har hon tecknat åt andra författare, bland annat hennes kompis Mark Levengood. 

- Att teckna åt Mark är något helt annat. Jag känner mig inte som en barnboksillustratör längre!

Men hon har även gjort egna mer eller mindre självbiografiska böcker om sin uppväxt i Estland. Boken "Den långa långa resan" handlar om en flicka som heter Ilon som redan i väldigt tidig ålder får se baksidorna med att vara människa. 

Reporter Lena Resborn

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".