Makt, konst och själsliga mysbyxor i det offentliga rummet

41 min

Under våren har det i Europa pågått en debatt om det offentliga rummet och konsten i det. Lisa undrar i Bergström i P1 vad de allmänna platserna gör för konsten och vad konsten gör för dem?

Kieran Long är arkitekt och kurator vid konstmuseet Victoria and Albert Museum i London, han är med oss, för han älskar den här frågan om konst och plasterna som tillhör oss alla.

Teatern är en konstform som i början alltid var ute i det fria, när flyttade den inomhus och när och varför kom den att flytta ut igen? Detta när teaterhistorikern och dramaturgen från Göteborgsoperan Göran Gademan kommer till studion. Dessutom så diskuterar vi vett och etikett när teatern flyttar utomhus. För när Lisa Bergström var på utomhusteater senast, Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken, så började hon undra - hur mycket vin får en dricka på sin picknickfilt precis vid scenen och hur högt får en prata? Skådespelaren och regissören Albin Flinkas guidar oss. På filmfronten så har det de senaste åren blivit allt mer populärt med biodukar utomhus. Festival på festival hakar på och om några veckor bjuder Venedigs filmfestival för första gången på bioupplevelser utomhus. Alberto Barbera är festivalchef på Venedigs filmfestival och berättar om vad han hoppas med nyheten. Bisittare idag är Martina Montelius, vad tycker en författare och teaterchef om konceptet utomhuskultur?

PROGRAMLEDARE: Lisa Bergström

BISITTARE: Martina Montelius

PRODUCENT: Kicki Möller


korrespondenterna@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".