Polarforskarna i Antarktis

20 min

Från livsfarlig äventyrsresa till bekväm hotellvistelse i världens stormigaste och kallaste klimat. Så har livet för polarforskarna förändrats under hundra år. Vetandets värld far till Antarktis. Programmet sändes första gången den 1 april 2015.

Nu när det är sommar här på norra halvklotet, är det vintersäsong nere vid Sydpolen och kan bli rekordkallt. De hittills lägsta temperaturerna som uppmätts i augusti på Antarktis ligger på omkring minus 90 grader.

Tänk dig då att fara på forskningsresa till världens kallaste och stormigaste plats - och inte ens veta vilket år du ska komma hem. Det var villkoren för den svenske Antarktispionjären och geologen Otto Nordenskjöld för drygt hundra år sedan.

Vetandets värld kommer framöver att skildra svensk Antarktisforskning och börjar i första programmet med att berätta om polarforskarnas villkor.

Thomas Öberg for själv till Antarktis bland isberg och pingviner. I programmet samtalar han på den isiga kusten med forskningssamordnaren Åsa Lindgren vid Svenska Polarforskningssekretariatet om hur dagens expeditioner planeras. Inget lämnas åt slumpen och säkerheten är minutiös. Men innan dess hör vi med Antarktisguiden Adam Rheborg om hur en expedition var utrustad för hundra år sedan.

Bland annat tvingades man både äta och elda pingviner. Och tillsammans med Antarktisguiden Andreas Bergström lär vi känna vår förste svenske hjälte i Antarktis, Otto Nordenskjöld.

I programmet medverkar Åsa Lindgren, forskningssamordnare Svenska Polarforskningssekretariatet, Adam Rheborg, guide PolarQuest och Andreas Bergström, guide PolarQuest.

Programmet sändes första gången den 1 april 2015.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".