Månadens diktare: Siv Arb

Här finns inget ljud

Dikt: "En syn, en dag..." Uppläsning: Eva Runefelt Diktsamling: "Kollisioner" (Norstedts, 1967) Musik: Meredith Monk: "Ellis Island" Exekutörer: Bruce Brubaker och Ursula Oppens, piano

Siv Arb gav ut sammanlagt tio diktsamlingar och var, vid sidan av sitt eget författarskap, en viktig översättare och introduktör av anglosaxisk litteratur, bland annat författare som Doris Lessing och Sylvia Plath.  Hon avled i februari i år, 83 år gammal. 

För urval och uppläsning svarar vännen och kollegan Eva Runefelt: 

"Jag var drygt tjugo är när jag i mitten av sjuttiotalet träffade Siv Arb. Hennes hem blev en samlingspunkt för författare i vardande. Hon öppnade sitt hem för oss och flera av oss blev nära vänner med Siv.

Jag kom ofta upp till henne för ett glas, en kaffe och många timmars samtal om både skrivandets vedermödor och sinnets bökiga oro. Vi pratade nära om oss själva och jag kände en sån stor tillit till henne.

Siv lär ha kallat sig själv "litteraturens hjälpgumma" och sant är att allt hon gjorde som poet, översättare, introduktör grundade sig i en stark övertygelse om konstens betydelse för människans förståelse av både samhälle och eget liv. Att skriva om de ständiga processerna inom och omkring oss var det som präglade skrivandet och senare också bildverken. Dikterna rör politikens hierarkier lika mycket som psykets mörka krafter och språket är ett motståndsarbete där text och undertext väger lika. Ett pregnant språk som rymmer det komplexa. Utan pardon."


Musik som spelats i avsnittet

  • 12.00
    Meredith Monk - Ellis Island
    Bruce Brubaker, Ursula Oppens
    Piano Songs
    Etikett: ECM
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista