Månadens diktare: Siv Arb

Här finns inget ljud

"Tingen kidnappar dig" Uppläsning: Eva Runefelt Diktsamling: Burspråk (Norstedts, 1970)

Siv Arb föddes 1931 i Göteborg och gav ut sammanlagt tio böcker, varav den senaste, "Minnets knivar" utkom 2001. Dagens dikt är ur samlingen "Burspråk" från 1970.

Vid sidan av sitt författarskap var Siv Arb en viktig översättare och introduktör av anglosaxisk litteratur, bland annat författare som Doris Lessing och Sylvia Plath. on var också med och startade Författarcentrum 1967. Hon avled tidigare i  år, 83 år gammal.

För urval och uppläsning svarar vännen och kollegan Eva Runefelt. Hon skriver:

"Jag var drygt tjugo är när jag i mitten av sjuttiotalet träffade Siv Arb. Hennes hem blev en samlingspunkt för författare i vardande. Hon öppnade sitt hem för oss och flera av oss blev nära vänner med Siv. Jag kom ofta upp till henne för ett glas, en kaffe och många timmars samtal om både skrivandets vedermödor och sinnets bökiga oro. Vi pratade nära om oss själva och Jag kände en sån stor tillit till henne. Vi hade mycket roligt tillsammans, bodde en tid på Sigtunastiftelsen i slutet av sjuttiotalet där vi satt i tornrummet och skrev ett hörspel tillsammans om de två kvinnorna Rakel och Aurora. Det hände att vi talade så intensivt och skrattade så mycket att vi hamnade i var sin fåtölj med smällande huvudvärk. Då vilade vi ett slag, det gick att vara tyst med Siv, och sen drack vi mer kaffe och fortsatte prata. Siv blev en del av mitt liv, genom både ljusa och mörka stunder, en vän som kunde visa sin värme och sårbarhet och som jag alltid kunde lita på. Rak, genuin och varm."

Musik: Kelly-Marie Murphy: Kadens ur harpkonsert "And then at night I paint the stars"

Exekutör: Judy Loman, harpa

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista