Månadens diktare: Siv Arb

Här finns inget ljud

Dikt. "Och bränt barn" Uppläsare: Eva Runefelt Diktsamling: Livs levande (Norstedts, 1984) Musik: Jacques Ibert: "Aria" Exekutörer: Emmanuel Pahud, flöjt, Eric le Sage, piano

Siv Arb gav ut sammanlagt tio böcker; den senaste diktsamlingen "Minnets knivar" utkom 2001.  Vid sidan av sitt författarskap spelade Siv Arb också en viktig roll som översättare och introduktör av bland andra författare som Doris Lessing och Sylvia Plath. Hon var också med och startade Författarcentrum 1967.

För dikturval och uppläsning svarar Eva Runefelt, som skriver så här om vännen och kollegan Siv:

"Jag var drygt tjugo är när jag i mitten av sjuttiotalet träffade Siv Arb. Hennes hem blev en samlingspunkt för författare i vardande. Hon öppnade sitt hem för oss och flera av oss blev nära vänner med Siv. Jag kom ofta upp till henne för ett glas, en kaffe och många timmars samtal om både skrivandets vedermödor och sinnets bökiga oro. Vi pratade nära om oss själva och jag kände en sån stor tillit till henne. Vi hade mycket roligt tillsammans, bodde en tid på Sigtunastiftelsen i slutet av sjuttiotalet där vi satt i tornrummet och skrev ett hörspel tillsammans om de två kvinnorna Rakel och Aurora. Det hände att vi talade så intensivt och skrattade så mycket att vi hamnade i var sin fåtölj med smällande huvudvärk. Då vilade vi ett slag, det gick att vara tyst med Siv, och sen drack vi mer kaffe och fortsatte prata. Siv blev en del av mitt liv, genom både ljusa och mörka stunder, en vän som kunde visa sin värme och sårbarhet och som jag alltid kunde lita på. Rak, genuin och varm."

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista