Laura Netzel 1 – född Pistolekors

Här finns inget ljud

P2:s dokumentärserie Tonsättarinnor i ett manligt musikliv fortsätter nu med en presentation av Laura Netzel, en av de kvinnliga musikskapare som var verksamma i Sverige kring sekelskiftet 1900.

Hennes musik är romantiskt klingande med stort känslomässigt uttryck – passionerad är knappast ett alltför starkt ord. Hon komponerade vokalmusik, pianostycken och annan kammarmusik. Så småningom började hon även skriva för orkester, och därmed gav hon sig in på ett område som på den tiden betraktades såsom manligt.

Liksom många andra i samhällets övre sociala skikt hade Laura Netzel en stark gudstro, och hon komponerade också sakral musik, till exempel ett Stabat Mater för soli, kör och orgel. Nu finns möjlighet att höra detta hennes största verk i en inspelning med Mikaeli kammarkör under Anders Ebys ledning.

Laura föddes i Finland 1839 i den adliga familjen Pistolekors, men redan som ettåring kom hon till Stockholm, och det var där hon växte upp och bodde fram till sin död 1927. Livet igenom var hon dock stolt över sin finska härkomst, och hon var särskilt glad när hennes verk framfördes i Finland.

Redan som ung var Laura en skicklig pianist, och hon framträdde både som solist och i kammarmusikaliska sammanhang. Men i och med att hon gifte sig med läkaren Wilhelm Netzel upphörde hennes offentliga musikutövning, och hennes egna verk spelades länge endast i privata sammanhang. Det dröjde till dess att hon var 35 år innan hon debuterade som tonsättare, och det gick ytterligare tio år innan några av hennes verk kom ut i tryck. Men därefter flödade musiken ur hennes notpenna. Som tonsättare använde sig Laura Netzel av en könsneutral pseudonym, Lago eller N. Lago.

Även om Laura gifte sig och bildade familj, så såg hon till att forma sitt liv så att hon kunde utveckla sin begåvning och verka både som tonsättare, pianist och konsertarrangör. Hon var en självständig och viljestark natur, professorskan Laura Netzel, född Pistolekors. Hon lät sig inte styras av andra. En del kallade henne härsklysten, andra uppfattade henne som varmhjärtad och omtänksam.

Nu finns möjlighet att lära känna denna framstående kulturpersonlighet och hennes musikskapande i fyra nya P2-dokumentärer  av Christina Tobeck – Laura Netzel som likt andra kvinnliga tonsättare från förra sekelskiftet ”glömdes bort” när musikhistorien skrevs: 

1. Laura Netzel – född Pistolekors
2. Laura Netzel – i kungliga kretsar och vittra sällskap
3. Laura Netzel – internationell orientering med fransk affinitet
4. Laura Netzel – välgörenhet och arbetarkonserter

I anslutning till programserien sänds följande verk av Laura Netzel i P2:

Torsd 12.2. kl 10.03, Klassisk förmiddag: Fileuse, konsertetyd för piano (Fredrik Ullén)

Fred 20.2. kl 22.00, Musik mot midnatt: Stabat Mater (Lisa Carlioth, Janna Vettergren, Daniel Ralphsson och Johan Wållberg, sångsolister, Gunilla Tornving, orgel, Mikaeli kammarkör, Anders Eby, dirigent)

Torsd 26.2. kl 10.03, Klassisk förmiddag: Quatre Mélodies (1. Rappelle-toi!, 2. Malgré-moi!, 3. Rêve encore!, 4. Je pense à toi!; Hillevi Martinpelto, sopran, Inese Klotina, piano)

Lörd 7.3. kl 06.00, Klassisk morgon: Sonat för violoncell och piano (Ola Karlsson, violoncell, Arne Torger, piano)

Ons 11.3. kl 19.03: Sonat för piano (Lucia Negro; inspelning från konsert i Göteborg nov 2014, sändning ffg)

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista