Katarina Gospic: Vår primitiva hjärna vill kolla mobilen var femte minut

36 min

Ulf Elfving möter hjärnforskaren Katarina Gospic. Det blir ett samtal om hur hon kom att intressera sig för hur hjärnan fungerar. Redan som fyraåring så tänkte jag mycket på tankar, säger hon. Hur det kom sig och hur hjärnan fungerar och hur vi kan träna den.

Ulf Elfving möter Katarina i ett roligt och lärorikt samtal. Det kommer att handla om hur vi tänker, varför och hur vi kan träna hjärnan bara vi vet hur vi ska göra.

Och hur är det egentligen med mobilen. Hur farlig är den.

– Jag brukar likna mobilen vid en godisskål, lika svårt som det är att bara ta en godisbit på fredagsmyset lika svårt är det att låta blir mobilen.

- Den stjäl extremt mycket uppmärksamhet för oss, den tar enormt mycket fokus från det vi egentligen håller på med. Hjärnan har en grundkoppling som gör att vi gillar de snabba belöningarna. Det som händer i hjärnan när vi t ex får ett sms eller någon gillar något på Facebook, är att det aktiveras en belöningsstruktur och då får vi en snabb belönsngsdusch och vi känner att vi vill ha det igen och igen.

Vi får också veta hur vi känner för olika färger, vad rött, grönt eller blått aktiverar för känslor i hjärnan och varför. Och så får vi veta varför det är bra att äta bananer.

 


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".