Bekant och främmande på en och samma gång

45 min

"Jag gillar bäst att göra otroligt konstiga böcker", säger Shaun Tan, som är i Sverige för att ta emot litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Läsaren ska inte behöva ha en särskild utbildning eller förkunskap för att förstå, tycker han. Varelserna, miljöerna och upplevelserna i Shaun Tans drömvärldar är bekanta och främmande på samma gång. Hur gör han för att berätta i bild och text om känslor och upplevelser som vanligtvis inte är synliga? Och har han sett något i Sverige som är nytt för honom? Anna Tullbwerg intervjuar Shaun Tan. . I serien om poeter som återvänder till sin debut, har turen kommit till Inga-Lina Lindqvist, en gång Kuzmenko men alltid Inga-Lina, ett namn hon begåvades med av sin farmor. Hennes debut bar titeln Änglaspår, och Göran Sommardal har träffat poeten.

"Jag gillar bäst att göra otroligt konstiga böcker", säger Shaun Tan, som är i Sverige för att ta emot litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Läsaren ska inte behöva ha en särskild utbildning eller förkunskap för att förstå, tycker han. Varelserna, miljöerna och upplevelserna i Shaun Tans drömvärldar är bekanta och främmande på samma gång. Hur gör han för att berätta i bild och text om känslor och upplevelser som vanligtvis inte är synliga? Och har han sett något i Sverige som är nytt för honom?

I serien om poeter som återvänder till sin debut, har turen kommit till Inga-Lina Lindqvist, en gång Kuzmenko men alltid Inga-Lina, ett namn hon begåvades med av sin farmor. Hennes debut bar titeln Änglaspår, och Göran Sommardal har träffat poeten.

Redaktör Anna Tullberg.