Sverige världsmästare i benbrott

25 min
Varannan kvinna över 50 kommer att drabbas av benbrott, enligt aktuell forskning. Det gör att Sverige kröner prispallen internationellt i den föga attraktiva tävlingen benbrott. För att veta hur man kanske ska kunna undvika den pallen begav sig Vetenskapsradions Annika Östman till Uppsala forskningscenter och genomgick en bentäthetsmätning.

I veckan pockade återigen en vulkan på Island på uppmärksamhet. Den här gången var det Grimsvötn som gav flygbranschen rejäl skrämselhicka, eftersom många fruktade att fjolårets flygkaos under utbrottet från Eyafjallajökull skulle upprepas. Frågan om hur farligt det egentligen är att flyga genom askhaltig luft har diskuterats i veckan, både av flygbransch och av forskare. För det var på 80-talet det hela började...

I veckan blev en väldigt välrenommerad svensk forskare brotplockad  som medlem från Världshälsoorganisationen , WHO:s, grupp som skulle ta ställning till cancerrisker från mobiltelefonstrålning. Det handlar om professor Anders Ahlbom, Sveriges mest framstående expert på mobiltelefoner och strålningsrisker. Orsaken till petningen var att han satt i sin brors bolagsstyrelse, och brodern jobbar som konsult i Bryssel med just IT frågor. WHO bedömde det som en möjlig intressekonflikt.

Ulrika Björkstén, chef för Vetenskapsradion, kommenterar det hela: