Radion som folkbildare

52 min

Lätt associeras ordet folkbildning till trettiotalets radioföredrag. En bildad elit av vetenskapsmän och experter talar om hur saker och ting förhåller sig. Än i dag står det i Sveriges radios sändningstillstånd att programutbudet i sin helhet ska präglas av folkbildningsambitioner. Hur löser man det utan pekpinnar och mästrande tonfall?

Folkbildning var en av grundstenarna i Sveriges radios uppdrag redan från starten 1925. Radion skulle uppfostra lyssnarna till lämpliga levnadsvanor genom att sprida kunskap, goda idéer, värderingar och kultur. Lyssnarna fick höra föredrag om ämnen som riktlinjer för prispolitiken, arbetsårets kretslopp i ett norrländskt jordbrukshem förr i världen eller reformationstidens psalmer i Sverige. Företrädesvis också upplästa i malande ton. Kontroversiella ämnen som kunde så splittring, typ politik, valdes bort.

Även om radions utbud har gått mot en mer och mer journalistisk hållning, att inte bara spegla det rådande samhället och kulturen utan också påverka genom att ifrågasätta och granska makthavare och orättvisor så lever ambitionen om folkbildning kvar.

Hur ser dagens radiomedarbetare på sitt folkbildningsuppdrag? I programmet medverkar Ulrika Björkstén, Vetenskapsredaktionen, Gunnar Bolin, Kulturredaktionen och Magnus Lindman Radioteatern.

Programledare Rigmor Ohlsson.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".