Johan Bergendorff: Om danskarnas "hygge"

3:25 min

Utrikeskrönikan den 13 juli 2015. Köpenhamn.

I mätningen efter mätning, av FN, forskare, EU och OECD. Varför kommer de alltid före Sverige som visserligen ligger bra till, men inte på pallplats i lyckoligan? Jag är inte precis ensam om att undra, när jag traskar ströget fram. Oprah Winfrey var här i stan för några år sedan i jakt på lyckan, och BBC och CNN. Det har skrivits ett otal artiklar i världspressen om saken, liksom böcker.

Den senaste i raden heter "The Year of Living danishly - uncovering the secrets of the world´s happiest country" av den brittiska journalisten Helen Russell som flyttar till Danmark under ett år för att gräva djupare i frågan. Det börjar i moll för när hon anländer är det mörkt och iskall vinterkyla och några skäggiga grannar ringer dessutom på och läxar upp Helen för att hon källsorterat soporna fel.

Men ju mer året lider, desto mer övertygad blir hon att danskarna trots allt har något att lära oss andra. Kanske mer britter eller amerikaner än oss svenskar, tänker jag med storebrorskomplex. För en hel del har ju de nordiska länder gemensamt. Rikedom, demokrati, relativ jämlikhet, väl fungerande välfärdsstater som skänker medborgarna trygghet.

Samtidigt så lever danskar flera år kortare i medeltal än svenskar. För de röker och dricker mer och äter inte lika nyttigt. Forskning visar att god hälsa gör folk lyckligare, men det finns annat som kompenserar det danska gemytet uppenbarligen.

Jag kommer fram till ett torg mitt i Köpenhamn. Där står en jazzkvintett och lirar för några hundra personer. Många har ett ölglas i handen och nynnar med i sångerna. Spontan dans uppstår. Ett exempel på "hygge". Ordet är svåröversatt, men själva kärnan i det danska lyckoundret. Det handlar om att mysa, som tända ljus på vinter, att njuta av stunden, äta gott, ha kul tillsammans, och inte bara på fritiden utan också på jobbet.

En annan lyckohemlighet som Helen Russel lyfter fram i sin bok, liksom danska Happiness Research Institute här i stan, det är att danskarna litar mest på sina medmänniskor av alla på jorden. Paradexemplet som fick Oprah Winfrey att gå i spinn är när danska småbarnsföräldrar lämnar barnvagnen på gatan utanför kaféer för att deras bebisar ska få en behaglig temperatur, medan de har uppsikt genom skyltfönstret. Ett annat att folk lämnar sina cyklar olåsta. Jag hittar inte ett enda exempel på någondera under min vandring, men det kanske beror på att de flesta Köpenhamnsbor är på semester, och staden invaderad av turister.

Sista pusselbiten får jag istället när jag intervjuar en dansk forskare i en sommarstuga på Själlands udde. Där han har det hygge med sin fru och bebis. Forskaren lovar att skicka mig några studier efteråt, men inte via jobbamailen. Den låter han bli att titta på under semestern. Det gäller att få balans mellan jobb och familjeliv och det är också danskarna världsledande på. I snitt jobbar de bara 34 timmar i veckan och få långpendlar. Klart att danskarna är lyckliga, trots att de lever kortare liv än vi svenskar.

Johan Bergendorff

johan.bergendorff@sr.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista