Eva Brännman: Kvarteret, en plats att mötas

3:23 min

Utrikeskrönikan den 14 juli 2015. Paris.

Snart lämnar jag paris, staden som jag gillar, men paris lär inte bry sig, särskilt inte idag på nationaldagen som firas den 14 juli efter stormningen av Bastiljen år 1789, som inledde den Franska revolutionen.

Jag förstår att det här blir jättestort. För en vecka sedan repeterade över hundra ridande poliser på den tomma avenyn Champs Elyssé mitt i natten. Säkerhetsstyrkor ska gå i första ledet i paraden.

Vi hedrar de säkerhetsstyrkor som efter terrorattentaten i januari bekämpade terroristerna på vår jord, säger försvarsministern.

Vår jord, vår nation, vår republik de här storsvulstiga uttrycken som ofta hörs från franska politiker, vad innefattar de egentligen, vilka är det som finns i detta vår?

I våras sa premiärministern Manuel Valls, att frankrike är ett land med apartheid, han tänkte då på de förorter där mammorna kämpar i kvarteret för att barnen ska gå kvar i skolan och inte lockas av det bling, bling som storebror kommer hem med, var han nu fått tag i det.

Just där i kvarteret lever mammorna sitt liv... hjälper varandra... dricker kaffe tillsammans.

Vare sig det är nationaldag eller ej är det just där vi lever våra liv, i kvarteret i förorten, i mitt kvarter här i paris, eller i en by.

Olika problem i förorten mycket svårare, fattigare, hos mig i mitt välmående kvarter andra spörsmål.

Det är där våra riktiga liv finns, det som betyder nåt.

Det är där vi blir kär i grannen, lånar grejen av varandra, pratar, diskuterar,

det är också där vi kan bli ovänner för livet och se till så att ovänskapen finns kvar i generationer.

I mitt kvarter tar vi en kaffe på morgonen och väntar på att tidningskillen ska öppna... ibland är han sen, han cyklar varje morgon och sen det långa cykelloppet, tour de france började tar han en extratur..... och är ännu senare.

När han kommer, nickar cafeägaren åt mitt håll, han är här nu madam, så tar han en kopp kaffe med varm mjölk och går över med..... i utbyte får han en tidning.

Vi hjälps åt här säger han.... sen återgår han till samtalet med fina damen och killen med sopbilen som han ställt mitt i gatan.

Det pratas Grekland.... värmen..... inte äta is madame då får man ont i magen..... ibland hettar det till för eller emot grekland....

men man skiljs åt med ett vi ses i morgon igen, ha en bra dag.

europas ledare är förresten som ett kvarter som träffas.

Och precis som vi gillar varandra olika på caféet hos mig

är det ju säkert likadant bland Europas ledare, en del har personkemi andra inte.

när de går och lägger sig på kvällen vad drömmer om då, om mat kanske, sin käresta eller kanske just nu om ljuset i slutet av tunneln.

Eva Brännman

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".