I valet och kvalet

55 min

”Tjäna tusenlappar på att byta el-bolag”. ”Ring billigast med oss” ”Tillhör du vinnarna i det nya pensionssystemet?” Det är svårt att gå oberörd förbi alla rubriker som basunerar ut de val vi numera förväntas göra som konsumenter. Men har vi verkligen tjänat på att det som förr var ett samhällsansvar har lagts över på den enskilda individen?

Gangsterkungens bil

Samtidigt som de flesta shoppar och slänger som aldrig förr finns detde som går i rakt motsatt riktning. I en ruffig verkstad i Hällberga utanför Eskilstuna väcker ett gäng bilentusiaster liv i gamla bilar – bland andra Al Capones och Zarah Leanders.

Fattigsverige   

Som barn fotograferades hon en gång om året i prinsessklänning, leende, men alltid med munnen stängd så att ingen skulle kunna se hennes trasiga, bruna tänder. Många år och en klassresa senare står hon i sin mammas lägenhet för att rensa upp efter hennes död. Ett hem fyllt av påminnelser om fattigsverige; utslitna trosor, hopvikta papperspåsar och snörbuntar. Författarinnan Doris Dahlin om sin nya roman ”Till mamma på mors dag”.    

Expertsvar

- Jag har skrivit ett testamente där jag låter alla mina barnbarn ärva specifika saker som tavlor och smycken, men vad händer om det hinner komma fler barnbarn innan jag dör? Ärver det barnbarnet någonting alls? Den och andra lyssnarfrågor besvaras av vår expert på familje- och fastighetsrätt Margareta Brattström.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".