Det brinner, det brinner men hur ska vi släcka?

20 min

Forskare och landets räddningstjänster samarbetar för att utveckla och förbättra metoder att bekämpa bränder. Det kan finnas uppåt tio olika metoder att släcka en eld och insatsledaren Fredrik Iwansson visar några av dem. (Repris från 24 mars)

Många nya metoder för att släcka har utvecklats av brandmän ute på räddningstjänsterna berättar Krister Palmkvist utvecklingsledare på Södra Älvsborgs räddningsförbund. Ibland i samarbete med brandforskare som kan förklara och utveckla de nya metoderna.

På SP Sveriges tekniska forskningsinstitut finns ett flertal brandforskare. Haukur Ingason berättar om hur forskningen hjälpt till att utveckla metoder där fläktar får stor betydelse i brandbekämpning och Henry Persson berättar bland annat om tester av droppstorlek.

Men det räcker inte med bara teknisk forskning för att göra räddningstjänsten bättre menar Stefan Svensson docent i brandteknik vid Lunds universitet. Man måste titta på helheten kring en insats.

Och Johans Lindström, brandforskare på SP, kan berätta om forskningsprojekt som inriktar sig på att göra ledningen av insatserna bättre.

I programmet medverkar Fredrik Iwansson, insatsledare vid Räddningstjänsten i Borås, Krister Palmkvist, utvecklingsledare på Södra Älvsborgs räddningsförbund, Haukur Ingason, brandforskare på SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, Henry Persson, brandforskare på SP, Johan Lindström, brandforskare på SP och Stefan Svensson, docent i brandteknik Lunds universitet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista