Gränsmarkernas musik, lokalt och globalt

Här finns inget ljud

Spelmannen Mats Berglund rör sig fritt i det västsvenska landskapet på jakt efter berättelser och hos Nordic Raga gifter sig spelmanslåtar med melodier från klassisk sydindisk musik.

Spelmän har i alla tider korsat gränser mellan socknar och härader, landskap och länder för att byta låtar och berättelser.

En som vet det mesta om spelmännens vandringar i det gränslösa Finnskogen är Mats Berglund från Jössehärad i östligaste Värmland. Under ett helt liv har Mats samlat låtar och berättelser från spelmän förr och nu.

Om detta berättar Mats och spelar på fiol, durspel och spelflöjt. Men det är också en berättelse om Mats Berglunds egen resa. Ett helt spelmansliv som tog sin början under 1960-talets första år då Mats tyckte att fiolen i sin låda klädd i krokodilskinn var det mest spännande när musikläraren Ola Jonasson en dag kom till skolan och förevisade sina instrument. 

Samma kväll framträdde Nordic Raga där det värmländska också fanns med på ett hörn men där traditionen sträcker sig ända till den sydindiska klassiska musiken. Och inget känns naturligare än så.

Allt började med att saxofonisten Per Moberg och slagverkaren Dan Svensson kom på att de ville börja spela indiskt utan att egentligen veta hur man gjorde. Men så träffade man den sydindiska violinvirtuosen Jyotsna Srikanth som har sin hemvist i London och Nordic Raga såg dagens ljus.

Småningom lockade man med den värmländske spelmannen och kompositören Mats Edén i experimentet. Och det började det hända saker. Jyotsna Srikanth hade den sydindiska klassiska musiken i bagaget där allt väsentligt ligger i rytmen och melodin, som i vilken polska som helst, och där man strävar efter att efterlikna den mänskliga rösten så långt som möjligt. Och till det Dan Svenssons orientaliska slagverk och Per Mobergs slingor på saxofon.

Per Moberg som just denna kväll var sjuk och ersattes i sista stund av den erfarne saxofonisten Daniel Reid.


1. Gränsmarksmusik med värmlandsspelmannen Mats Berglund som berättar och spelar fiol, durspel och spelflöjter.

2. Nordic raga: Jyotsna Srikanth, fiol, Mats Edén, fiol, Daniel Reid, saxofon, Dan Svensson, slagverk, sång. Konsert 26/3, Stallet, Stockholm.

Programledare och producent: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.26
    Nordic Raga, Jyotsna Srikanth, Violin, Sång, Daniel Reid, Saxofon, Dan Svensson, Slagverk, Sång, Mats Edén, Fiol. - Vildhonung
    Kompositör: Mats Edén
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".