Ensam, kränkt och beväpnad - om risken för skolskjutningar

Här finns inget ljud

Veckans program handlar om risken för skolskjutningar i Sverige och om hur man bör agera i sådana situationer. Programmet är en repris från 6 oktober 2014.

Den 20 april 1999 klev två sistaårselever in på Columbine High School i Colorado i USA, beväpnade med sprängladdningar och vapen, och öppnade eld. De mördade 13 personer och över 20 personer skadades innan de båda gärningsmännen begick självmord. Händelsen är en av de mest uppmärksammade skolskjutningarna i USA men tyvärr bara en i raden av liknande skolmassakrer – de flesta har skett i just USA men också länder som Finland, Tyskland och Israel har drabbats.
I en riskbedömning härom året ansåg MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, att en skolskjutning är en av de mest troliga kriserna i Sverige, och nu har myndigheterna börjat förbereda sig för hur de ska agera vid en sådan här händelse. Nyligen gav Skolverket, tillsammans med bland andra MSB och Polisen, ut riktlinjer för hur skolor bör agera vid väpnat våld i skolan.
I veckans program medverkar kriminologen Charlotta Thodelius, doktorand vid Chalmers i Göteborg, Viktoria Asp, analytiker på Crismart, Försvarshögskolans center för krishanteringsstudier, Per Engström, enhetschef för ordning och säkerhet på Rikspolisstyrelsen, och Martin Lundin, poliskommissarie och handläggare på Rikspolisstyrelsen.
Programledare är Urban Björstadius.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.03
    Marillion - If My Heart Were A Ball It Would Roll Uphill
    Album: Anoraknophobia
    Kompositör: Marillion
    Bolag: LIBERTY
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".