Orsaker till hundars aggression, del 1 av 2

77 min

Vår Bästa Väns-lyssnare vill veta mer om hundars aggressivitet. Etologen Ingrid Tapper förklarar orsaker till hundars aggression och poddens hundpsykolog berättar hur man praktiskt kan hjälpa hunden.

Vilka är de vanligaste orsakerna till hundars aggression? Hur kommer det sig att vissa hundar blir aggressiva? Går det att göra något för att förhindra en hund från aggressivitet?

I det här avsnittet lyfter programledarna Maria Hedqvist och Gurgîn några av orsakerna bakom hundars aggressivitet som har att göra med hundens resurser, revir, konkurrens och bytesaggressivitet.

Etologen Ingrid Tapper, som skrivit "Hundars rädsla och aggressioner", berättar de vanligaste orsakerna till hundars aggressivitet och varför det kan ske.

- Det finns flera olika orsaker till hundars aggressivitet, men den vanligaste orsaken är rädsla. Hunden brukar då hålla sig på spark- och slagavstånd, syftet är då att skrämma iväg en konstigt klädd människa eller kanske till och med en igelkott, säger Ingrid Tapper.

Poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt, som arbetat med över 20.000 hundar, berättar om ett tillfälle då hon mötte en rottweiler-tik som börjat morra mot sin matte:

- Hunden började morra mot sin ägare varje gång hon kom hem. Rottweilern som hade blivit sjuk förknippade sin matte, som hon tränade ihop med, med smärta. Hunden orkade inte gå ut och träna, berättar Eva Bodfäldt.

I del två av "Orsaker till hundars aggression" som släpps nästa måndag så djupdyker VBV-teamet i andra orsaker till hundars aggressivitet som rädsla, territorium, han- och tikaggressivitet, dominans och sedan om den överdrivna aggressiviteten som många lyssnare är nyfikna kring: rage.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".