Hillbrow blues – Dekadans och drömmar i Johannesburg

50 min

På ett hotell i den nedgångna stadsdelen Hillbrow i Johannesburg möter vi den 85-åriga Berenice Goldman. Rummet på 19:e våningen är hennes permanenta bostad. I Hillbrow bor också Mandla Mahlungu, som växte upp med gatan som sin säng. Kasa Gebrehana är en framgångsrik restaurangägare och samtidigt asylsökande flykting.

Berenice Goldman har under de senaste 23 åren har bott i ett hotellrum på Crest hotel i den idag rätt nedgångna stadsdelen Hillbrow. Som ung vit kvinna under apartheidtiden har hon levt ett privilegierat liv, bland annat som musiker i Jewish Guild Orchestra, men hon har också upplevt övergången till demokrati och innerstadens förfall.

På samma hotel som Berenice, bor också andra övervintrade vita personer, som tvingats se tiden springa ifrån dem. De kom till Johannesburg som europeisk arbetskraft under apartheidtiden eller när det gäller Morris och Caroline Charmaine, så växte de upp i Zimbabwe och kom med militärkonvoj till Sydafrika när Ian Smith-regimen föll och Mugabe kom till makten.

Idag håller Hillbrow på att rustas upp och städas. Fler poliser och säkerhetsvakter ska hålla brottslingarna borta och förfallet hålls efter med hjälp av en städrevolution.

Alla tre är hemma i ett dekadent och förfallet Johannesburg, vars storhetstid ändå inte är så långt borta.

Sveriges Radios tidigare Afrikakorrespondent Margareta Svensson tog bilen till centrum, som ibland kallas "Afrika", eftersom ett tvärsnitt av Afrikas befolkning lever här. Hon ville ta reda på vad som döljer sig bakom skyskrapor och försummande byggnader, trottoarförsäljning och neddragna jalusier. Hon mötte människor med drömmar.

Om Margareta Svensson

För Sveriges Radios förra Afrikakorrespondent har Johannesburg varit hennes hem under tre och ett halvt år. Ända sen hon kom dit för första gången har innerstans blandning av människor, kulturer och byggnadsstilar fascinerat henne, liksom innerstans dåliga rykte och påstådda farlighet. Radiodokumentären "Hillbrow blues" är också ett slags farväl till Johannesburg. Margareta Svensson jobbar nu på Sveriges Radios Ekoredaktion i Stockholm.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".