Biblioteken söker nya läsare

18 min

Bibliotek läggs ner, säljs ut och deras inriktning diskuteras ständigt. Varje år äger 68 miljoner fysiska och ett okänt antal virtuella biblioteksbesök rum och folkbiblioteken är mycket uppskattade och högt värderade. Samtidigt visar statistiken att det är en svagt minskande andel av svenskarna som besöker ett bibliotek varje år. Ska våra bibliotek leverera traditionell bokservice i en lugn oas eller bjuda på en mötesplats med rum för mycket mer?

Att läsa en bok idag kan betyda något helt annat än att vända sida efter sida i en fysisk bok. Idag laddar allt fler ner böcker till datorn eller mobilen. Eller varför inte till en läsplatta. Andra lyssnar på ljudböcker då ögonen behöver vila eller fokusera på annat. Som att köra bil.

Men vilken plats har då biblioteken i det nya mediesamhället, där bibliotek läggs ner och säljs ut? Ska de leverera traditionell bokservice eller bjuda på en mötesplats med rum för mycket mer? Folkbiblioteken är den samhällsinstitution som flest svenskar har förtroende för visar statistik från 2009. Då tyckte hela 85 procent att biblioteken är viktiga för att samhället ska fungera. Men vad är det då folk vill ha ut av sina bibliotek?

När Skop intervjuade 800 slumpvist utvalda personer så visade det sig att det är de traditionella tjänsterna som biblioteksbesökarna främst vill ha. Att låna böcker, helt enkelt. Sånt som författarbesök, debatter och föreläsningar eller möjligheten att låna filmer, musik och tv-spel är inte lika viktigt.

I veckans P4 Kultur åker vi till ett vägkrogsbibliotek i Värmland, som är ett sätt för biblioteken att söka sig nya läsare. Hit kommer de som spenderar mycket tid på vägarna. Veckopendlare och yrkeschaufförer, som lyssnar på ljudböcker, mil efter mil. Vägkrogsbiblioteken finns på elva platser i landet.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".