Drömmen om 100-mannaorkestern - Radiosymfonikernas historia del 1

50 min

Sveriges Radios dröm om en 100-mannaorkester började 1936 med Radiotjänsts underhållningsorkester, 14 musiker som bjöd lyssnarna på rapsodier, operetter och schlager under Sune Waldimirs ledning.

Idag har Sveriges Radios Symfoniorkester internationellt renommé och lockar utan problem till sig vår tids stora dirigenter och solister till sitt alldeles egna konserthus, Berwaldhallen.
Sveriges Radio firar 90-årsjubileum och P2 Dokumentär berättar om avgörande musikaliska ögonblick i radioorkesterns historia.

Sven-Åke Landström
har arbetat på Sveriges Radio sedan 1960-talet. Det blev många år med det internationella samarbetet i EBU, den europeiska radiounionen, men han har också ett förflutet som hornist i Sveriges Radios Symfoniorkester. I den boken ”Drömmen om 100-mannaorkestern” som bygger på omfattande forskning i olika arkiv, får vi följa de musikaliska, politiska, fackliga, och kulturella skeendena genom orkesterns historia.

Med utgångspunkt i boken berättar Sven-Åke Landström om de viktiga händelserna för Boel Adler och vi får höra musik och röster ur radioarkivet.

I det första programmet av tre följer vi orkestern mellan studion på Kungsgatan 8, Musikaliska Akademins stora sal och Konserthuset och hör allt från Sune Waldimirs välbekanta signatur och Sten Frykbergs uppskattade presentationer till Glenn Goulds glänsande gästspel i slutet av 50-talet.

En P2 Dokumentärserie av Boel Adler (omgjord repris från 2011)

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.04
  Eva Dahlgren, Anders Hillborg, Kungl Filharmoniska Orkestern (Stockholm), Sveriges Radios Symfoniorkester (Stockholm), Stockholms Kammarbrass, Stockholms Nya Kammarorkester, André Ferrari, Margareta F - Stenmannen
  Album: Jag Vill Se Min Älskade Komma Från Det Vilda
  Kompositör: Eva Dahlgren, Anders Hillborg
  Bolag: RECORD STATION
 • 14.21
  Sveriges Radios Symfoniorkester/Harding, Daniel - Excelsior (Op 13)
  Album: P2 Live Klassiskt
  Kompositör: Stenhammar, Wilhelm
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista