Saxhjälten Bernt Rosengren och jazzhistoria med Cécile McLorin Salvant

Här finns inget ljud

Sommarens sista Jazzarkivet presenterar flera aspekter av Bernt Rosengren och vi får återuppleva konserten med sångerskan McLorin Salvant från i våras.

Sedan tenorsaxofonisten Bernt Rosengren först uppmärksammades som 19-åring i den kooperativa gruppen Jazz Club 57, har han varit en central gestalt inom svensk jazz, en hjälte och förebild för flera generationer musiker.
Sommarens sista Jazzarkivet fokuserar på honom ur ett par olika aspekter. Dels får vi vara med om ett bebop-betonat möte på jazzrestaurangen Gyllene Cirkeln våren 1966 mellan Bernt och den amerikanske saxofonisten Sonny Stitt.  
Dels hör vi ett längre stycke från sommaren 1967, då Bernt Rosengrens ”storband” framförde en kollektiv improvisation med en del igenkännbara inslag och medverkan av bland andra trombonisten Eje Thelin och saxofonisten Tommy Koverhult.

Sångerskan Cécile McLorin Salvant drog in på Fasching i maj i år och bjöd på en resa, både i jazzhistorien och i sitt eget musikaliska universum. I pausen mellan första och andra set berättar hon om sin väg in i jazzen; hon som egentligen tänkte bli barocksångerska och valde jazzen som förströelse.

Vi bjuder också på ett reportage om låten som Doris Svensson spelade in 1972 och som fått ett nytt liv i nutid.

Till sist hör du Thymeshift, Bugge Wesseltoft, Niklas Wennström och Eva Klesse kvartett.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".